Potpisani prvi ugovori o povoljnom finansiranju firmi u KS

Anadolija
Potpisani prvi ugovori o povoljnom finansiranju firmi u KS
U Vladi Kantona Sarajevo danas su potpisani prvi ugovori sa firmama kojima su odobrena finansijska sredstva po povoljnim uvjetima sa subvencioniranom profitnom maržom.

Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena na osnovu Javnog poziva i Ugovora o poslovnoj saradnji između Ministarstva privrede KS i Bosna Bank International Sarajevo (BBI).

Prve ugovore potpisale su firme iz oblasti metalne industrije, trgovine, mesne industrije i specijalističkih zdravstvenih usluga.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić koji je istakao da je današnjim potpisivanjem i zvanično započela realizacija projekta "40 miliona KM za privredu KS".

Povoljnu finansijsku liniju za privredne subjekte registrovane na području Kantona uspostavili su zajednički BBI i Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. 

Za realizaciju Ugovora BBI je obezbijedila sredstva u iznosu većem od 40 miliona KM, dok je na nivou 2016. godine za subvenciju dijela profitne marže od tri posto Ministarstvo obezbijedilo iznos od skoro dva miliona KM.

"Maksimalan odobreni iznos finansiranja po jednom korisniku je do jedan milion KM, sa rokom otplate u zavisnosti od visine kreditnog zahtjeva od 36 do 84 mjeseca. Prioritet u ostvarenju prava na poticajna kreditna sredstva imaju proizvodne a posebno izvozno orijentisane djelatnosti", pojasnio je Šabić.

Prema njegovim riječima, pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede i Javnim pozivom.

Zainteresirani subjekti male privrede mogu se prijaviti do kraja tekuće godine.

Ministar Šabić je naveo da je Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo privrede za narednu 2017. godinu u budžetu planiralo sredstva za ostvarenje ovog strateškog cilja.

"Ovo je izuzetna prilika za privrednike da realiziraju svoje razvojne projekte po veoma povoljnim uslovima i zadrže postojeći ili povećaju broj zaposlenih. BBI banka u svojim strateškim planovima ima za cilj jačanje privrede BiH i realizacija ovakvih projekata jedan je od načina na koji pomažemo malim i srednjim preduzećima. Postoji veliki interes privrednika i do sada je više od 80 kompanija apliciralo za ova sredstva", istakao je Edin Brkić, direktor Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke.

Jedan od potpisnika današnjeg ugovora Mirsad Đugum, direktor jedne od kompanija, pohvalio je ovakve projekte Kantona i BBI banke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije