Uskoro otvorenje trećeg međunarodnog sajma kristala "Blago zemlje"

Promotivni tekst
Uskoro otvorenje trećeg međunarodnog sajma kristala "Blago zemlje"
Ovogodišnji "Gem & Mineral Show" u Visokom će biti otvoren za javnost 20. i 21. maja. u Kulturnom centru Altindag Visoko.

Sajam će ove godine okupiti izlagače koji će posjetiocima predstaviti mnogo zanimljivog geološkog i kolekcionarskog sadržaja.

Budući da će sajam predstaviti minerale, kristale, drago kamenje, fosile i nakit, predstaviti će i kombiniranu kolekciju minerala koju će posjetioci moći otkupiti, a ovim sredstvima će organizator u saradnji s Dnevnim centrom za djecu s poteškoćama u razvoju Općine Visoko osigurati donaciju za nabavku didaktičkog materijala za rad s djecom.

Osim ove simbolične donacije, volonteri i ljubitelji minerala i kristala će u doglednom periodu organizirati malu zatvorenu izložbu minerala za mlade i djecu dnevnog centra.

Osim saradnje s Dnevnim centrom, sajam ima i upriličeno predavanje o mineralogiji, petrografiji i geologiji, kao i predavanje o mikroelementozi, i djelovanju minerala na ljudski organizam i svijest.

U sklopu sajma će izlagati ljudi iz različitih dijelova regije (Hrvatska, BiH, Srbija i Slovenija). Jedan od veoma cijenjenih izlagača koji odavno sarađuje s geolozima i ljubiteljima minerala u BiH dolazi iz Slovenije i izjavio je kako podržava sajam i da je spreman donirati za kombiniranu kolekciju minerala kojom će se podržati rad Dnevnog centra.

Bila je interesantna izjava jednog od učesnika iz Bosne i Hercegovine koja će mnogima objasniti zašto su ovakvi sajmovi bitni za našu regiju: "Motiva radi kojih se bavim mineralima je više, ali najvažniji je svakako onaj da provodim mnogo vremena u prirodi što ima terapijski utjecaj na čovjeka. Interes za kristale u regiji je svaki dan sve veći i imamo sve više mladih koji se žele baviti kristalima i mineralima. Kroz interesiranje za kristale i minerale možemo ostvariti poslovanja i putovanja. Estetska ljepota kristala i minerala je nezamisliva. Mnogo je bitna i iscjeljiteljska moć kristala kroz pozitivnu energiju koju oni pružaju, što se još uvijek, naravno, istražuje. Spreman sam podržati rad Dnevnog centra iz mnogo razloga i rado ću donirati minerale kombinovanoj zbirci za didaktički materijal djeci s posebnim potrebama u Općini Visoko. Podržavam rad organizatora i želim im uspjeh u daljnjem radu".

Sajam podržava i Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca", "Hijalofan" društvo istraživača i ljubitelja minerala i fosila – Sarajevo, "Busovački Hijalofan“, "Kreševski Citrin“, kao i druge organizacije i pojedinci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije