Nastavlja se igra živaca: Najbogatiji Bosanac izgubio bitku, ali ne i rat

J. M.
Nastavlja se igra živaca: Najbogatiji Bosanac izgubio bitku, ali ne i rat
/ Foto: Grammer AG
Ni dan nakon burne sjednice Generalne skupštine dioničara njemačkog proizvođača auto dijelova Grammer AG nije se slegla prašina.

Iako nije uspjela namjera Nijaza Hastora da promijeni Nadzorni odbor i direktora bavarskog automobilskog dobavljača, "najbogatiji Bosanac" ne želi priznati poraz.

Portparol Prevent Grupe rekao je da Hastori "i dalje ostaju uključeni kao značajan investitor u Grammer AG" i "obavezuju se da će povećati profitabilnost i konkurentnost kompanije, i raditi sve u okviru svojih mogućnosti kako bi osigurali neophodne promjene".

Zvučalo je kao prijetnja, pogotovo Hartmutu Mülleru, sadašnjem direktoru Grammera, kompanije s 14.000 zaposlenih.

Prevent Group, preko svoja dva investiciona fonda Halog i Cascade, posjeduje oko 23 posto kapitala Grammera. Ako dođu do 25 posto kapitala plus jedne dionice, Bosanci imaju pravo veta, mogu srušiti svaku strategiju Müllera i njegove ekipe. 

Zato nije bilo iznenađenje da je Müller - iako potvrđen od drugih akcionara - pokazao spremnost za razgovor s Nijazom Hastorom.

"Izvršni odbor i Nadzorni odbor i dalje naglašavaju spremnost za ozbiljne razgovore s Prevent Grupom i njihovim predstavnicima, sve u korist kompanije", navodi se u saopćenju čelnika Grammera.

Pred Grammerom su izuzetno teška vremena jer su Bosanci prije godinu dana, blokadom Volkswagena, pokazali da su izuzetno sposobni, podsjećaju njemački mediji. S Grammerom - proizvođačem sjedišta, naslona za ruke i glavu - ne žele ponoviti ovakav scenario.

"Mi smo investitor koji ne traži pripajanje Grammera nekome niti preuzimanje većine u kompaniji. Međutim, znamo šta treba uraditi u Grammeru", rekao je portparol Hastora za njemačke medije.

Dioničari Grammera jučerašnje događaje smatraju pirovom pobjedom protiv Preventa zbog moguće paralize kompanije.

Hastori su angažirali jednog od najpoznatijih njemačkih advokata Franza Enderlea iz kancelarijhe Bub, Gauweiler i partneri. Enderle je na Generalnoj skupštini optužio vodstvo kompanije za odavanje poslovnih tajni i iznošenje lažnih informacija u javnost…

Trakavica se nastavlja. Najbogatiji Bosanac je izgubio bitku ali ne i rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije