Kompanija LANACO na pola puta do stjecanja Elite statusa Londonske berze

Radiosarajevo.ba
Kompanija LANACO na pola puta do stjecanja Elite statusa Londonske berze

Vidljivost kompanija iz Bosne i Hercegovine na europskom nivou je izuzetno mala, pa je njihovo učešće u velikim programima, kakav je Elite, važan korak u promjeni takve situacije i pozicioniranju BiH na europskoj poslovnoj mapi.

To je mišljenje i Dragana Ninića, menadžera sektora za razvoj poslovanja u banjalučkoj kompaniji LANACO. Ninić govori iz iskustva svoje kompanije, jer je LANACO već skoro godinu dana u prestižnom Elite programu, koji se realizira u sklopu Londonske berze.

Ovaj program je pokrenut 2012. godine, s ciljem edukacije, osnaživanja i daljeg razvijanja najperspektivnijih malih i srednjih poduzeća širom Europe, a članstvo se dobiva samo po preporuci.

Tokom četiri godine postojanja programa, uvršteno je više od 400 perspektivnih kompanija.

Činjenica da se u aprilu 2016. godine u ovom elitnom društvu našla i jedna bh. kompanija nije značajna samo za „LANACO“, već i za cijelu domaću poslovnu zajednicu, smatra Ninić.

„Za sve kompanije koje danas određuju pravac i intenzitet digitalne transformacije od velikog je značaja da u realnom vremenu razmjenjuju razmišljanja sa sličnim entitetima na globalnom nivou. Samo na taj način je moguće razumjeti i pripremiti se za kvalitetno prihvatanje ovog procesa, koji određuje poslovnu mapu svijeta početkom 21. vijeka. LANACO zato sa posebnim značajem gleda na poziv koji je dobio za učešće u ELITE programu Londonske berze. Za nas je ovo odlična prilika da kroz jasno definisan program, koji je podržan od strane najpoznatijih kreatora globalnog biznis eko sistema, prepoznamo prostor za naš daljnji napredak i stvaranje pretpostavki da naši mladi stručnjaci ostvare svoj pun potencijal. ELITE program je mjesto koje nam daje mogućnost da realno sagledamo naše mjesto u globalnom biznisu i to kroz prizmu koju kreira Londonska berza, koje je sigurno jedna od najpoznatijih i najvećih finansijskih institucija na svijetu. Sigurni smo da će nam učešće u ovom programu pomoći da kreiramo najbolji most znanja, u domenu digitalne transformacije, prema različitim segmentima javnosti u BIH i na taj način damo svoj doprinos njenom budućem ekonomskom razvoju“, naglasio je Ninić.

Da je iskorak svakog bh. poduzeća na europskom tržištu zaista važan i za druge poslovne subjekte, potvrđuje i to što je pola godine nakon kompanije LANACO u ovaj program uvrštena i sarajevska AS Group.

Više od 150 Elite savjetnika i preko 100 investitora aktivno radi s odabranim kompanijama. Svaka od njih, po uspješnoj realizaciji dvogodišnjeg plana aktivnosti, stječe i Elite status Londonske berze te mogućnost izlaska na ovo, najveće europsko tržište kapitala.

Upravo ovakvi programi su neophodni za rast i razvoj domaćih poduzeća kako bi ona privukla pažnju svjetskih tržišta. Pri tome je posebno važno da svaka kompanija istupa kao ambasador bh. privrede i dijeli stečena znanja sa svojim okruženjem, na čemu, kako kažu, u kompaniji LANACO uveliko rade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije