Elektroprivreda BiH: Rekordan prihod, jeftinija struje za neke kategorije

Radiosarajevo.ba
Elektroprivreda BiH: Rekordan prihod, jeftinija struje za neke kategorije
/ Foto: Elektroprivreda BiH
Elektroprivreda BiH u prošloj godini ostvarila je rekordan prihod u novijoj historiji kompanije, u iznosu 1,034 milijarde KM, što je za 50 miliona više u odnosu na 2015. Ostvarena dobit u protekloj godini iznosi 12,86 miliona KM.

Uprkos činjenici da je 2016. godina prva poslovna godina u uvjetima otvorenog tržišta električne energije, te uprkos lošim hidrološkim i vremenskim uvjetima, kontinuirana proizvodnja, uredno i stabilno snabdijevanje kupaca, ostvareni finansijski rezultati značajno veći od planiranih i rezultata s kojima je okončana 2015. godina, pokazatelji su uspješnog poslovanja kompanije i doprinosa očuvanju elektroenergetskog sektora kao stabilnog dijela privrede BiH.

U protekloj godini u kapacitetima Elektroprivrede BiH, uz značajan porast proizvodnje u termoelektranama Tuzla i Kakanj, proizvedeno je  7.244,7 GWh električne energije. 

U odnosu na 2015. godinu, proizvodnja uglja u prošloj godini povećana je za oko  445.000 tona ili gotovo 10 posto.

Prvi put u novijoj historiji Elektroprivrede BiH, u 2016. godini smanjene su cijene za krajnje kupce električne energije na 110 kV, 35 kV i 10 kV mreži, ostalu potrošnju i javnu rasvjetu, što predstavlja potvrdu društveno odgovornog djelovanja i poslovanja kompanije.

Uz očuvanje pozicije najvećeg proizvođača i snabdjevača električnom energijom u državi, u 2016. godini Elektroprivreda BiH  zadržala je i status jednog od najvećih investitora u BiH.

U okviru realizacije strateški najvažnijih projekata, započela je izgradnja HE Vranduk - prve hidroelektrane od kraja 80-ih godina i prve na rijeci Bosni. 

Objavljeni su javni pozivi za izbor izvođača radova i usluga, te isporučilaca opreme za potrebe izgradnje Vjetroparka Podveležje, Nacrt sporazuma o kreditu za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla sa neophodnom dokumentacijom  uz zahtjev, proslijeđeni su Federalnom ministarstvu finansija za izdavanje garancija za kreditni aranžman za izgradnju Bloka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije