Čestitamo, susjedi: Hrvatska dobila prvi restoran s Michelinovom zvjedicom

Radiosarajevo.ba
Čestitamo, susjedi: Hrvatska dobila prvi restoran s Michelinovom zvjedicom
/ Jedno od jela u ponudi, Foto: Dean Duboković
Veliko gastro priznanje stiglo je u Hrvatsku: susjedi su dobili prvi restoran s Michelinovom zvjezdicom i njih čak 35 s preporukama ovog prestižnog gastro vodiča!

Michelin je jučer na svom službenom Twitter profilu objavio: dobitnik zvjezdice je rovinjski restoran Monte.

Glasine o tome da Michelinovi inspektori obilaze Hrvatsku i njene restorane širile su se kroz cijelu 2016. godinu iako nitko iz institucija iz sektora turizma o tome nije htio ni službeno niti neslužbeno govoriti. Razlog su navodno bili vrlo strogi Michelinovi kriteriji koji su podrazumijevali da se cijela priča odradi inkognito.

Inicijatori posjeta inspektora, neslužbeno doznaje Jutarnji, bili su Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo za turizam koji su inspektorima osigurali popise i prijedloge restorana, ali navodno niti sami nisu imali povratnu informaciju o tome u koje su se restorane inspektori doista zaputili, kao niti jesu li tom popisu dodavali i neke druge objekte na temelju tuđih sugestija.

Kriteriji su, naravno, bili vrlo strogi, ali i dalje za javnost ostaju apsolutna tajna s obzirom na to da kompanija, iz sasvim jasnih razloga, nikad nije dopustila njihovu objavu. Poznato je samo to da svu hranu i piće koju inspektori tokom svog posjeta konzumiraju plaća isključivo i jedino Michelin, i to kako bi se izbjegla mogućnost da se pokoji nadobudni vlasnik restorana okuraži na podmićivanje.

Jean-Luc Naret, bivši generalni direktor Michelin Guidea, u jednom je intervjuu otkrio samo to kako se kod restorana s jednom i dvije zvjezdice ocjenjuje isključivo i jedino hrana, dok kod onih najboljih igra sve – poput usluge, dekora, pa čak infrastrukture.

Ipak, koliko je titula restorana s Michelinovom zvjezdicom u ovom svijetu važna, najbolje pokazuje slučaj francuskog kuhara Bernarda Loiseaua koji si je 2003. oduzeo život i to navodno iz razloga što je njegov restoran Cote d’Or ostao bez dvije od tri zvjezdica.

Ishođenje zvjezdice najveće je svjetsko gastro priznanje, a kuhari restorana sa zvjezdicama imaju titule kulinarskih čarobnjaka te spadaju među najplaćenije i najcjenjenije chefove na svijetu. Cijela je priča počela davne 1900. godine kad su dvojica proizvođača guma i braća Andre i Edouard Michelin izdali prvi Michelinov vodič za francuske motoriste.

U svijetu trenutno postoji 271.7 restorana s jednom, dvije ili tri Michelinove zvjezdice, a najveći njihov broj, čak 600, nalazi se u Francuskoj, dok je na drugom mjestu Japan s 419 ocijenjenih restorana. Italija je s njih 333 dospjela na treće mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije