Certifikate bonitetne pouzdanosti dobilo 3995 kompanija iz BiH

Radiosarajevo.ba
Certifikate bonitetne pouzdanosti dobilo 3995 kompanija iz BiH
/ Hrenovica i Drinjak, Foto: LRC
U sklopu projekta Certifikacija bonitetno pouzdanih preduzeća, 3995 kompanija iz BiH dobilo je certifikate bonitetne pouzdanosti, koje im je dodijelio LRC, na osnovu stručne analize finansijskih izvještaja i ostalih finansijskih parametara.

Zahvaljujući tome, ovih 3995 bonitetno pouzdanih firmi u BiH, od čega njih 2673 u FBiH, a 1322 u RS, zvanično je dobilo potvrdu vrhunskog tržišnog kredibiliteta.

Prema riječima Adnana Hrenovice, generalnog direktora „LRC“  kompanije iz Sarajeva, certifikat boniteta pouzdanosti potvrđuje da su finansijsko stanje i opće poslovanje kompanije iznad prosjeka i da se nosilac certifikata boniteta nalazi među 12.9 posto najpouzdanijih kompanija od ukupno 30.738  preduzeća u BiH, koja su predala finansijske izvještaje za 2015. godinu.

"Cilj projekta je da kompanijama, koje su to svojim poslovnim rezultatima dokazale, omogućimo da imaju neovisnu i mjerljivu ocjenu svog tržišnog kredibiliteta, kako bi bile prepoznate kao poželjni poslovni partneri. Zahvaljujući dobijenim certifikatima, ovih 3995 bonitetno izvrsnih firmi signalizira stabilnost i sigurnost potencijalnim klijentima, dobavljačima i bankama", rekao je Hrenovica.

Džemal Drinjak, direktor kompanije „ETI BiH“, koja se bavi  proizvodnjom opreme za kontrolu i distribuciju električne energije, nije krio zadovoljstvo zbog toga što su dobili  certifikat bonitetne pouzdanosti, koji im je dodijelila kompanija „LRC“.  Prema Drinjakovim riječima to priznanje je od velikog značaja za njihovu kompaniju, koja ove godine obilježava 16 godina od osnivanja, te predstavlja obavezu da istraju na kvalitetu svojih proizvoda.

"Ovaj certifikat je kruna našeg dosadašnjeg uspješnog rada, koji je zasluga svih zaposlenih, ali i naših osnivača, kompanija JP“Elektroprivrede BiH“ i „ETI“ iz  Slovenije. Naša kompanija zapošljava 53 radnika, od čega je njih 40 u proizvodnji i uspijevamo da sve svoje obaveze  izmirimo na vrijeme. „ETI BiH“ plasira svoje proizvode  na tržište četiri države: BiH, Crne Gore, Kosova i Makadonije, a ukupni prihod od prodaje u ovoj godini iznosi  6,2 miliona KM. Od toga je na tržištu BiH ostvaren prihod u iznosu od 4,3 miliona KM. Najveća satisfakcija nam je da ljudi cijene domaći i kvalitetni proizvod, nešto što je budućnosti i naše kompanije i države BiH", rekao je Drinjak.

Kompanija „Schachermayer“ d.o.o. proteklih godina na bh. tržištu predstavlja primjer uspjeha i pouzdanosti, kako kod kupaca, tako i kod partnera i dobavljača. Prema riječima Ivice Šmigoca, direktora ove kompanije, još od davne 1838. godine „Schachermayer“ slovi za jednu od najuspješnijih kompanija u svojoj industriji u cijeloj Evropi. -Orijentacija prema partneru i kontinuiranom razvoju modernih i inovativnih poslovnih riješenja i izvanredna logistička podrška su glavni nosioci naše tržišne strategije, koja i donosi najbolje rezultate", kaže Šmigoc.

Certifikat bonitetne pouzdanosti se izdaje na engleskom jeziku, kako bi  firmama poslužio kao referenca i u komunikaciji sa inostranim kompanijama, investitorima i dobavljačima, a prema riječima Adnana Hrenovice iz kompanije „LRC“,  predstavlja izvrstan alat za promotivne i marketinške aktivnosti kompanija. Za sada, izgled i metodologija certifikata bonitetne pouzdanosti isti je za firme u BiH i Sloveniji, a u dogledno vrijeme trebao bi postati  uniforman i u ostalim zemljama regiona.

"Zahvaljujući kompaniji „LRC“  i Prvoj bonitetnoj agenciji iz Slovenije, koje nastoje proširiti ovu saradnju  i na ostale bonitetne agencije, nadamo se da će uskoro biti uspostavljen jedinstven sistem verifikacije finansijski najpouzdanijih privrednih subjekata u regionu", istakao je Hrenovica. 

Da bi pravno lice bilo kvalificirano za nosioca certifikata bonitetne pouzdanosti,  mora biti registrovano u BiH, poslovati uz ostvarenu dobit, ne smije biti u procesu stečaja ili likvidacije. Takođe, mora predati finansijske izvještaje nadležnoj agenciji za posljednje dvije godine. U toku posljednje izvještajne godine, pravno lice mora ostvariti prihode od najmanje 100.000,00 KM i ne smije imati prikazan gubitak iznad visine kapitala. U momentu izdavanja certifikata, pravno lice ne smije imati blokiranih bankovnih računa u periodu od jedne godine, čak ni za period od jednog dana.

U skladu s metodologijom ocjenjivanja finansijskog statusa kompanija, u okviru LRC-ovog Business Intelligence System-a,  pravno lice mora imati  najnižu ocjenu boniteta 4 (odličan) ili 5 (izvrstan). Pravno lice sa ocjenom boniteta 4 mora imati povećanje prihoda, dobiti i broja uposlenih, a tekuće obaveze ne smiju iznositi više od 50 posto ostvarenih prihoda za posljednju izvještajnu godinu.

LRC d.o.o. na tržištu Bosne i Hercegovine već 16. godinu prikuplja i analizira informacije o kompanijama, s posebnim naglaskom na njihove finansijske rezultate i likvidnost, a u protekle tri godine aktivno radi i na bonitetnom ocjenjivanju kompanija.

U sklopu prve „Leadership“ konferencije održane u aprilu 2016. godine u Sarajevu, LRC je zvanično predstavio i započeo projekat Bonitetne certifikacije kompanija iz BiH sa izuzetnim pokazateljima uspješnosti poslovanja.

Ocjena boniteta sastavni je dio LRC Bussiness Intelligence poslovne platforme i bazirana je na analizi finansijskih pokazatelja poslovanja kompanija prema međunarodnim standardima i najboljoj praksi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije