Buđenje bh. giganta: Pretis prvi put od rata poslovao pozitivno

Radiosarajevo.ba
Buđenje bh. giganta: Pretis prvi put od rata poslovao pozitivno
Avaz / Ilustracija
Nakon što je kompanija Dita iz Tuzle pozitivnim primjerom pokazala kako se bivši bh. giganti mogu podići iz pepela, njen primjer u prethodnoj godini slijedio je i Unis-Pretis iz Vogošće.

Nakon što su godinama grcali u dugovima i bilježili višemilionske godišnje gubitke, lider bivše Jugoslavije u proizvodnji oružja i municije uspio je prvi put nakon ratnih dejstava u BiH poslovati pozitivno.

Prema finansijskom izvještaju objavljenom prethodnih dana, kompanija Unis-Pretis iz Vogošće drastično je povećala poslovne prihode, te su u prethodnoj godini zaradili 23,4 miliona KM. To je otprilike povećanje od deset miliona KM u odnosu na 2015. godinu.

Njihova ukupna neto dobit u godini koja je iza nas iznosila je gotovo milion KM, odnosno 990.799, što je neuporedivo bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu kada su zabilježili gubitak od 4.6 miliona KM. 
U postizanju ovakvog rezultata najviše im je pomogao porast izvoza, koji je činio gotovo 90 posto njihove ukupne zarade u prošloj godini (87.6 posto).

Sve to je itekako važno jer označava konačni procvat jednog dijela industrije u vlasništvu države, tačnije Vlade Federacije BiH, koja je većinski vlasnik sa 51 posto dionica kompanije. Ako se ovakav trend među bh. kompanijama nastavi, kroz nekoliko godina mogli bismo imati pozitivan rast privrede naše države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije