Aerodrom Tuzla: Wizz Air povećava ulaganje, pet novih linija ka Europi

Anadolija
Aerodrom Tuzla: Wizz Air povećava ulaganje, pet novih linija ka Europi
/ Anadolija
Uvođenjem pet novih međunarodnih avionskih linija, nastavlja se ulaganje mađarske niskotarifne kompanije Wizz Air u Međunarodni aerodrom Tuzla.

Nove linije prema Växjöu, Bratislavi, Fridrihafenu, Kölnu i Nürnbergu omogućile su otvaranje 36 novih radnih mjesta.

"Letom za Malmö počeli smo letovima u Bosni i Hercegovini 2013. godine. Dvije godine kasnije otvorili smo Wizz Airovu bazu u Tuzli i dovezli moderni Airbus A320, čime smo omogućili novo zapošljavanje lokalnog stanovništva. Bilježili smo konstantan rast i prošle godine zabilježili 600.000 putnika prevezenih s Međunarodnog aerodroma Tuzla. U ovoj godini u Tuzli je naš novi bazni avion, a dodali smo i još jedan aerodrom, odnosno počeli smo letjeti i iz Sarajeva", kazala je Sorina Ratz, menadžerica za odnose s javnošću Wizz Aira.

U 2017. godini Wizz Air uveo je šest novih linija iz BiH u četiri zemlje, uključujući i letove na relaciji Sarajevo - Budimpešta.

Drugi bazni avion koji će biti u Tuzli, omogućava povećanje broja sedmičnih letova na postojećim rutama iz Tuzle ka Eindhovenu, Göteborgu, Malmöu i Frankfurtu (Hahn).

Ova kompanija trenutno nudi ukupno 17 letova iz BiH prema osam europskih zemalja.

Usljed ekspanzije avionskog saobraćaja u Tuzlanskom kantonu, došlo je i do potrebe širenja postojećih aerodromskih kapaciteta.

"Želim napomenuti da uprava Međunarodnog aerodroma Tuzla s Vladom Tuzlanskog kantona, na čelu s premijerom Begom Gutićem, provodi velike aktivnosti na rekonstrukciji i nadogradnji putničkog terminala aerodroma Tuzla. U narednom periodu planiramo opslužiti 700.000 putnika, a terminal bi trebao zadovoljiti sve potrebe aerodroma u narednom periodu", izjavio je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije