Zlato više nije najvrednije - iznenadit će vas kad vidite šta je sad na tronu!

Radiosarajevo.ba
Zlato više nije najvrednije - iznenadit će vas kad vidite šta je sad na tronu!
Zlato više nije nešto najvrjednije na svijetu - otet mu je tron! Naime, vrijednost bitcoina dostigla je historijsku vrijednost i prvi put premašila cijenu zlata...

Bitcoinom se trgovalo za 1. 266,04 dolara, dok je unca zlata koštala 1. 233,05 dolara.

Potražnja za bitcoinima raste u iščekivanju da Komisija za vrijednosne papire u SAD-u odobri neki od ETF bitcoina koji se razmatraju, piše B92.

Vjeruje se da će cijena bitcoina nastaviti rasti u narednom periodu.

Od početka godine, cijena zlata porasla je osam posto, a bitcoina više od 25 posto!

Bitcoin je decentralizirana, distribuirana, anonimna platna mreža, a ujedno i virtualna valuta koju ta platna mreža koristi.

Novi bitcoini dodjeljuju se kao nagrada za obradu transakcija korisnicima koji nude svoju računalnu snagu za provjeru i spremanje uplata u javnoj knjizi. Ovi pojedinci ili kompanije uključuju se u aktivnosti održavanja Bitcoin mreže (tzv. rudarenje) u zamjenu za transakcijske pristojbe i novonastale bitcoine. Osim rudarenjem, bitcoini se mogu kupiti novcem (u bilo kojoj valuti) ili se dobivaju u zamjenu za proizvode i usluge. Korisnici mogu slati i primati bitcoine elektroničkim putem za neznatnu naknadu.

Bitcoin kao način plaćanja za proizvode i usluge je u porastu. Trgovci prihvaćaju digitalnu valutu jer su naknade 2-3 posto niže nego kod kartičnih procesora.

Bitcoin nije pod ingerencijom vlasti i funkcionira bez ikakvih institucionalnih posrednika (banaka).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije