Zbog neiskorištenih sredstava: BiH kreditorima platila 2,7 miliona KM "penala"

Radiosarajevo.ba
Zbog neiskorištenih sredstava: BiH kreditorima platila 2,7 miliona KM "penala"
Screenshot / Screenshot
Po osnovu commitment feeja, odnosno, naknade koja se plaća na neiskorišteni dio kreditnih sredstava, Bosna i Hercegovina je u prethodnoj godini izgubila 2.734.690 KM.

Riječ je o takozvanim penalima koje je BiH morala pratiti stranim kreditorima koji su im odobrili sredstva, a koja nisu angažirana tokom protekle godine, stoji u Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH u 2016. godini, koju je objavilo Ministarstvo za finansije i trezor BiH.

Zaključno s posljednjim danom prošle godine, BiH je ugovorila 14.49 milijardi KM vanjskih kredita, od čega je čak 3.028 milijardi KM ostalo neangažirano. Najveći dio neangažiran je u Federaciji BiH, u iznosu od 1.977 milijardi, dok su RS, Distrikt Brčko i Institucije BiH imale višemilionska neangažirana sredstva.

Zbog takvog stanja, BiH je plaćala penale, a najveći dio njih platila je Njemačkoj razvojnoj banci (KfW), u iznosu od 1.39 miliona KM. Projekti kao što su Pumpna stanica Vrilo, te vjetroelektrane Podveležje i Mesihovina čija se realizacija čeka već duži niz godina, odnijeli su više od 1.1 milion KM.

Neizbježni u slučaju penala bili su i Europska banka za obnovu i razvoj, kojoj je plaćeno 395 hiljada KM naknade, Međunarodni monetarni fond, koji je po osnovu penala od BiH inkasirao 712 hiljada KM, te Svjetska banka (IBRD) prema kojoj je naknada iznosila 103 hiljade KM.

Najviše novca u ovom slučaju odnijeli su Projekt obilaznice Brčko (215 hiljada KM) i projekt Razvojna politika poslovnog ambijenta (103 hiljade KM).

Manje iznose BiH je platila OPEC-u i UniCredit banci Austrije.

Ove penale uvjetovala je sporost vlasti u realizaciji pojedinih projekata i nedovoljna efikasnost u povlačenju kreditnih sredstava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije