Vraća se svjetski div: Pozitivni pokazatelji druge najjače svjetske ekonomije

Radiosarajevo.ba
Vraća se svjetski div: Pozitivni pokazatelji druge najjače svjetske ekonomije
EPA / Ilustracija
Cijene kineskih proizvoda na izlasku iz fabrika porasle su peti mjesec zaredom u januaru, saopćila je vlada u Pekingu.

Tako su podgrijane nade da najveći svjetski trgovac robom može izvesti prijeko potrebnu inflaciju u globalnu ekonomiju, piše Tanjug.

Ovaj uzlet, kao i rast potrošačke inflacije, najnoviji su znaci da se usporavanje azijskog diva možda privodi kraju, mada perspektive pomračuje zabrinutost da bi američki predsjednik Donald Trump mogao pokrenuti svoju protekcionističku agendu, javlja AFP.

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) dostigao je u januaru 6,9 procenata, prema kineskom Državnom zavodu za statistiku (NBS), što je znatno iznad decembarskih 5,5 posto, i više od 6,5 posto prognoziranih u anketi Bloomberg newsa.

Potrošačke cijene u Kini su porasle za 2,5 procenata, nešto malo iznad procjena.

Niska inflacija je loša za izglede industrijske proizvodnje i ekonomski rast, jer kupci odlažu kupovine u nadi da će u budućnosti roba biti još jeftinija, što iscrpljuje poslovanje i finansijska sredstva kompanija.

Ovo su najnoviji u nizu pozitivnih pokazatelja druge najjače svjetske ekonomije. Prošlosedmični statistički podaci su pokazali rast izvoza i uvoza u januaru iznad očekivanja, kao i nastavak rasta proizvodne aktivnosti, podsjeća AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije