Uskoro prodaja OC Jahorina: Kapaciteti vrijedni gotovo 30 miliona KM

E. H.
Uskoro prodaja OC Jahorina: Kapaciteti vrijedni gotovo 30 miliona KM
Kako bi izvršili adekvatne pripreme za sve događaje i turističke izazove koje predstoje Olimpijskom centru (OC) Jahorina, Vlada Republike Srpske odlučila je prodati dijelove centra, čime bi revitalizirali ostatak centra, za potpunu funkcionalnost.

Prethodnih dana, prema nezvaničnim saznanjima, počela su uknjižavanja imovine OC Jahorina, čime je praktično i počeo proces pripreme pojedinih nekretnina i zemljišta za prodaju.

"Vlada RS-a je na posebnoj sjednici razmatrala informaciju o stanju u OC Jahorina i donijela određene zaključke u vezi s budućnošću centra. Analizirajući nekoliko varijanti, zaključili smo da je najprihvatljivije formiranje novog privrednog društva, za upravljanje turističkom infrastrukturom na Jahorini", kazao je za Radiosarajevo.ba Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS-a.

Istaknuo je kako bi se, prema tom scenariju, trebala izvršiti javna prodaja ostatka sadržaja na Jahorini, posebno ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta, te bi se ta sredstva uložila u renoviranje ostatka olimpijskog centra.

"Uprava OC Jahorina treba u roku od 30 dana predložiti model reorganiziranja kompanije, kako bismo što prije realizirali javnu prodaju svih tih ugostiteljskih kapaciteta OC i dostupnih lokacija. Razmatrali smo i nekoliko varijanti za kreditno zaduženje, ali ovo što je trenutni prijedlog je sigurno najbolja varijanta i zadovoljava potrebe svega što nedostaje u centru", dodao je ministar Gluhaković.

Kroz ovu prodaju stekli bi se i potrebni uvjeti za renoviranje centra za potrebe zimskog turizma i organizaciju raznih događaja, među kojima je i EYOF 2017. godine, pomoću kojeg će BiH stići na europsku olimpijsku scenu.

"Ovo nisu stručne procjene, ovo je nešto što možemo površinski procijeniti, ali cijena kvadrata trebala bi se kretati između 300 i 400 KM, odnosno. ukupno ugostiteljske površine i lokacije trebale bi koštati između 20 i 30 miliona KM", zaključio je Gluhaković, govoreći o tome koliko bi OC Jahorina trebao profitirati od prodaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije