Uložit će 163 milijarde dolara: Jedinstven energetski plan za cijelu zemlju

Fena
Uložit će 163 milijarde dolara: Jedinstven energetski plan za cijelu zemlju
Pixabay / Ilustracija
Ujedinjeni Arapski Emirati navode da planiraju investirati 163 milijarde dolara u projekte koji će iz obnovljivih izvora generirati pola energetskih potreba ove države, prenosi BBC.

Ovaj veliki proizvođač nafte se nada približiti ovome do 2050. godine i kaže da želi izbalansirati ekonomske potrebe s ekološkim ciljevima.

UAE imaju značajan potencijal za solarnu energiju i žele smanjiti korištenje fosilnih goriva.

Prema listi Svjetske banke, ova zemlja se nalazi na osmom mjestu po emisiji stakleničkog gasa CO2 po glavi stanovnika, poslije Katara, Kuvajta i Bahreina.

Premijer UAE-a Šeik Mohammed bih Rashid al-Maktoum rekao je da se nada da će do 2050. godine 44 posto energetskih potreba ove zemlje biti ispunjavano iz obnovljivih izvora energije, 38 posto iz gasa, 12 posto iz čistih fosilnih goriva te 6 posto iz nuklearne energije.

"Plan je da se poveća iskoristivost za 40 posto i povećaju poticaji za čistu energiju na 50 posto. Onaj ko ne razmišlja o energiji, ne razmišlja o budućnosti. Vlada UAE-a je ostvarila uspjeh u izradi jedinstvene energetske strategije za zemlju", napisao je na Twitteru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije