Svjetski dan telekomunikacija: Jedan od najbrže rastućih sektora u BiH i svijetu

Radiosarajevo.ba
Svjetski dan telekomunikacija: Jedan od najbrže rastućih sektora u BiH i svijetu
Povodom 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, Vanjskotrgovinska komora BiH organizirala je druženje predstavnika regulatornih agencija, Ministarstva za komunikacije i transport BiH i telekom operatera.

Tom prilikom istaknuto je da je sektor Informaciono-komunikacionih tehnologija vitalan i potentan, te da je jedan od najbrže rastućih, ne samo u svijetu nego i u BiH.

Ovo je jedan od najbrže rastućih sektora privrede i po svom značaju prevazilazi naša razmišljanja i očekivanja. Naime, mnogo brže se razvija nego što mi, koji nismo u struci, možemo i pretpostaviti. Ne postoji grana privrede ili bilo koja druga društvena aktivnost koja može funkcionirati bez telekomunikacija i danas je prilika da skrenemo pažnju javnosti na značaj ove grane privrede, njene perspektive i na očekivanja od nadležnih institucija u kojem pravcu trebaju kreirati buduću strategiju razvoja telekomunikacija i svih onih koji se naslanjaju na telekomunikacije. Vanjskotrgovinska komora će stajati na raspolaganju svima onima kojima je potrebna i da ćemo u okviru naših kapaciteta odgovoriti njihovim zahtjevima“, kazao je Ahmet Egrlić, predsjednik VTK BiH.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH ima važnu ulogu u stvaranju ambijenta i poboljšanju uslova za razvoj IKT sektora.

“Ove godine Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se sa fokusom na temu 'Veliki podaci za velike uticaje'. Kada govorimo o IKT-u i informacijskom društvu, onda mislimo na ciljeve strategije “Evropa 2020“, kroz koje se, između ostalog, treba ostvariti pametan, održiv i uključiv rast, te kroz digitalnu agendu uspostaviti jedinstveno digitalno tržište u razvijenom digitalnom društvu. U središtu tih zbivanja i dalje je informacija kao glavni resurs razvoja društva, a podaci iz kojih proizlazi predstavljaju pogonsko gorivo bez kojeg inovacije ne bi bile moguće“, istakao je Željko Knežević, pomoćnik ministra za komunikacije i transport.

Dodao je da velikom ekspanzijom IT industrije rapidno raste i količina podataka koja se generira, a bilo koji podatak koji ima najmanje tri karakteristike poznate kao 3V (velika količina, brzina i raznovrsnost) definiše se kao “Big Data“ ili “Veliki podaci“.

“Veliki podaci mogu biti vrlo značajni u prediktivnim analizama pri donošenju javnih politika i odluka u cilju napretka u mnogim sektorima društva, kao što su javna uprava, promet, zdravstvo, obrazovanje, poslovni sektor, zaštita čovjekove okoline... 'Big Data' su šansa, prilika i mogućnost da kompanije postanu inovativnije, produktivnije i konkuretnije“, naglasio je Knežević.

Nadžida Sarić, rukovoditeljica Sektora za regulaciju tržišta Regulatorne agencije za komunikacije, kazala je da je Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) najstarija agencija Ujedinjenih nacija, te da obilježava 152 godine postojanja.

“Obilježavanje 152. godišnjice ITU-a uz temu 'Veliki podaci za velike uticje' ima za cilj podići svijest šire javnosti o tome kako možemo koristiti nove tehnologije za poticanje društveno-privrednog razvoja“, rekla je Sarić, te nastavila:

“Na globalnoj sceni postojanje 'Velikih podataka' otvara jedno sasvim novo tržište analitike tih podataka, čijim će razvojem sve više rasti potražnja za data inžinjerima. Tako se na primjer očekuje da će u Velikoj Britaniji biti otvoreno 56.000 radnih mjesta do 2020. godine.“

Sarić se osvrnula i na tržište telekomunikacija u BiH, na kojem, po njenim riječima, telekom operateri mogu koristit “Velike podatke“ za dubinsku analizu navika korisnika i njihovih primarnih preferencija u svrhu kreiranja marketinških strategija.

“Telekom operaterima analiza 'Velikih podataka' zapravo trasira smjer kojim se trebaju razvijati i unapređivati postojeće sisteme i strategije. Želim naglasiti da je za donošenje specifične sektorske regulative u BiH još uvijek rano i da će RAK pratiti trendove evropskog modela, koji se, između ostalog, temelji na direktivi o privatnosti u elektronskim komunikacijama“, zaključila je Sarić.

Branislav Vujčić, predsjednik IKT asocijacije VTK BiH, naglasio je da iako je riječ o mladoj asocijaciji, koja je oformljena u decembru prošle godine, do sada je poduzeto niz aktivnosti.

“Naša asocijacija je dokaz da podržavamo ovu granu. Po broju članova smo najveća asocijacija u BiH ovakve vrste. Ovo ne znači da ćemo postojećim udruženjima biti konkurencija, nego naprotiv usko ćemo sarađivati sa njima, sa zajedničkim ciljem da se okruženje u BiH za rad IKT firmi poboljša na svaki mogući način. Novina kod ove asocijacije je da okuplja kompanije koje se bave informacionim tehnologijama i komunikacijama, ali i digitalne medije. U toku je proces digitalizacije i prelaskom na digitalni sa analognog prenosa oslobodiće se set frekvencija koje će uglavnom preuzeti telekomi. U najavi je 4G prenos podataka, što za našu branšu znači isto kao 5c za transport“, naveo je Vujčić.

On je dodao još da asocijacija ima preko 1.300 registrovanih pravnih subjekata i oko 500 fizičkih lica, što je preko tri posto od ukupnog broja registrovanih pravnih lica u BiH. U sektoru radi preko 16.000 ljudi, mahom sa diplomom fakulteta. Istakao je da je 2015. godine IKT sektor napravio promet od 2.600 milijardi KM, što je prema Vujčićevim riječima, oko deset posto učešća u BDP-u BiH, a to govori koliko je to vitalan i potentan sektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije