Stručnjaci saglasni: Novi porez na dohodak nije neutralan, nego novo opterećenje

E. H.
Stručnjaci saglasni: Novi porez na dohodak nije neutralan, nego novo opterećenje
Stručnjaci okupljeni na javnoj diskusiji „Porezi: Dobitak ili odbitak“ zaključili su da novi zakon o porezu na dohodak nema neutralan učinak, te je potrebno mnogo više raditi na prilagodbi ostalih poreza.

U prostorijama ASA Groupa, a u organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i US Alumni asocijacije u BiH, danas je organizirana prva u nizu javnih diskusija o ključnim društveno-ekonomskim temama, pod nazivom „Porezi: Dobitak ili odbitak“.

Brojni stručnjaci, među kojima predstavnici relevantnih državnih institucija, akademske zajednice, privrednika i civilnog društva govorili su o novom prijedlogu Zakona o porezu na dohodak FBiH, kako bi pojasnili konačni utjecaj ovog zakona na ekonomiju ovog bh. entiteta.

"Kada je riječ o samom porezu na dohodak, mi smatramo da minimalne plaće u FBiH neće biti opterećene, što smatramo pozitivnim. No, kada je riječ o većim primanjima, sigurno je da će doći do opterećenja, što će se odraziti sigurno i na poslodavce, jer mi nismo u situaciji da smanjujemo plaće, jer ionako se trudimo da zadržimo radnike sa što većim primanjima“, ističe Suad Ećo, jedan od predstavnika privrednika na današnjoj diskusiji.

Većina predstavnika relevantnih državnih institucija, koji su danas praktično prezentirali novi prijedlog zakona istaknuli su kako je riječ o zakonu koji će imati neutralan učinak, no takvo mišljenje nisu dijelili sagovornici. Istaknuto je kako je riječ o rješenju koje će biti neutralno za državu, ali će donijeti brojne promjene poslodavcima i radnicima, posebno onima s većim primanjima.

"Mi se ovdje trudimo da očerupamo gusku, ali da ona ne gače. Nama je potrebna cjelovita reforma cjelokupnog sistema i moramo ući u najveći problem u kojem se stvara unutrašnja dubioza, odnosno, problem socijalnog i zdravstvenog sistema. Također, važna je i reforma penzionog sistema, koji nam može izazvati socijalni bunt, a jasno je da se nikakva reforma ne radi pod upalom. Odnosno, potrebno je da zadržimo dobre radnike, inženjere, kojima ćemo ponuditi velike plate olakšavajući privrednicima, a da država uzme onoliko koliko joj treba“, istaknuo je Izudin Kešetović, profesor s Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i stručnjak za porezni sistem BiH.

Većina govornika istaknula je kako novi Zakon o porezu na dohodak nema neutralan učinak, te je potrebno mnogo više raditi na prilagodbi ostalih poreza, čime bi se ravnomjerno rasporedile obaveze na sve članove ekonomske zajednice.

"Ovaj zakon će za nekog biti dobitak, a za nekog odbitak. U suštini on će možda biti neutralan za državu, a mi želimo, kao predstavnici privrednika, da se ide na rasterećenje rada, a ne opterećenje potrošnje. No, prave efekte zakona moći ćemo izmjeriti tek kada ono uđe u primjenu“, kazao je Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

On je zaključio da bi mnogo više trebalo raditi na povećanju drugih poreza, kojima bi se osiguralo da više poreza plaćaju oni koji više troše, a ne da se porez prikuplja putem primanja radnika.

Inače, zaključci i prijedlozi koji su usvojeni na današnjoj diskusiji, bit će upućeni nadležnim tijelima Vlade FBiH, kao kvalitativni doprinos procesu konsultacija prije donošenja ovih zakonskih rješenja.

Prvu iz serije javnih debata je podržao USAID, finansijskom podrškom kroz Projekt održivosti civilnog društva (CSSP), kao i ASA Group, ustupanjem prostora za održavanje ovog skupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije