Šarović: Naći rješenja koja neće biti na štetu kćerki-firmi Agrokora

Radiosarajevo.ba
Šarović: Naći rješenja koja neće biti na štetu kćerki-firmi Agrokora
Sastanak ministara iz regije u vezi sa slučajem 'Agrokor' trebao bi donijeti nove pomake u rješavanju krize koja je nastupila u ovom koncernu, a bh. ministar vanjske trgovine Mirko Šarović istakao je da je glavni cilj očuvati radna mjesta.

On je kazao kako postoji bojazan da će se sanacija odviti "preko leđa kćerki firmi koncerna", te da će doći do odliva sredstava iz zemalja gdje poslu Agrokor. Kazao je i kako će Slovenija uskoro usvojiti zakon koji će spriječiti takav razvoj situacije, ali da druge zemlje regije nisu još uvijek predvidjele usvajanje takvog zakona, prenosi Srna.

"U svakoj zemlji je različita situacija u vezi sa firmama `Agrokora`. U BiH je deset takvih kompanija koje zapošljavaju 6.000 ljudi, u Srbiji je duplo više radnika, a u Crnoj Gori 1.500", rekao je Šarović.

On je istakao da su očekivanja učesnika današnjeg sastanka u Beogradu, sa kojeg su objavljeni zajednički zaključci, da sve firme "Agrokora" budu ravnopravno tretirane prilikom finansijske stabilizacije hrvatskog koncerna, odnosno da to ne bude "preko leđa" kćerki-firmi u regionu.

"Svaka od zemalja će u skladu sa svojim zakonodavstvom sprovesti odgovarajuće kontrole", rekao je Šarović.

Na današnjem sastanku sa premijerom Srbije Vučićem, osim Ljajića i Šarovića, učestvovali su i ministar ekonomskog razvoja i tehnologije Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić, kao i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

U sastavu "Agrokora", čije je sjedište u Zagrebu, posluje više od 60 firmi u regionu koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi. "Agrokor" je u Srbiji vlasnik "Merkatora S", "Dijamanta", "Frikoma", "MG Mivele", Kikindskog mlina i "Nove sloge".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije