Šarović: BiH ispunila uvjete za izvoz mesa peradi i jaja u EU

Fena
Šarović: BiH ispunila uvjete za izvoz mesa peradi i jaja u EU
/ Foto: Fena
Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete za izvoz mesa peradi, prerađevina od tog mesa i jaja u EU.

Nakon sastanka s predstavnicima Udruženja živinara BiH, Šarović je rekao da su na ispunjavanju uvjeta radili u skladu s Akcionim planom koji je dogovoren s nadležnim institucijama Europske unije.

Dodao je da će prvo biti odabrane bh. kompanije za koje su sigurni da ispunjavaju uvjete, da ne bi ponavljali greške od ranije.

"Mi smatramo da je Bosna i Hercegovina spremna i da ispunjava uvjete, a da nije tako ni inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizike EU ne bi dolazila u najavljenu inspekciju za koji mjesec, tako da sam apsulutno optimista", istaknuo je Šarović.

Pojasnio je da će inspekcija doći u toku godine nakon čega bismo trebali dobiti dozvolu za izvoz, kao i da trenutno rade na usaglašavanju tačnog datuma.  

Naveo je da je u BiH zabilježen samo jedan slučaj bolesti ptičije gripe u okolini Prijedora, i to na imanju, a ne u proizvodnim pogonima te da je to pitanje pod kontrolom. 

Predstavnik Udruženja živinara BiH Predrag Miličić kazao je da su ti proizvođači spremni da se okušaju i na zahtjevnom tržištu EU, te da su na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će i ubuduće imati dobru saradnju u vezi s projektima ovog ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije