Republika Srpska se dodatno zadužuje za izgradnju autoputeva

Fena
Republika Srpska se dodatno zadužuje za izgradnju autoputeva
Fena / Ilustracija
Vlada Republike Srpske (RS) dala je danas saglasnost za pregovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj s ciljem kreditnog zaduženja u iznosu od 70.000.000 eura.

Zadužiti će se zbog finansiranja radova na projektu izgradnje dijela Koridora 5-C, dionice od petlje Johovac (Tovira) do petlje Rudanka (Kostajnica).

"Projekat će se finansirati kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, ukoliko ne budu operativna već odobrena grant sredstva WBIF-a, a u slučaju da budu operativna grant sredstva, to kreditno zaduženje bi bilo manje za 14.000.000 eura i iznosilo bi 56.000.000 eura", saopćeno je danas nakon sjednice entitetske vlade.

Krajnji korisnik i dužnik po kreditu bit će javno preduzeće „Autoputevi RS“ d.o.o. Banja Luka, a RS davalac garancije.

Entitetska vlada je dala saglasnost i za pregovore s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom u cilju dodatnog kreditnog zaduženja u iznosu od 47.000.000 eura po Projektu izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj.

S ciljem završetka radova na projektu izgradnje autoputa od Banja Luke do Doboja, RS će se dodatno zadužiti kod Evropske investicione banke u iznosu u iznosu od 37.000.000 eura i kod Evropske banke za obnovu i razvoj za 10.000.000 eura.

Vlada RS-a je na sjednici u Banjoj Luci donijela i odluku o prihvatanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci po projektu podrške zapošljavanju u iznosu od 21 miliona eura, što predstavlja 42 posto od 50.000.000 eura ukupnog zaduženja za BiH. Cilj Projekta je povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru odabranih ciljnih grupa registrovanih nezaposlenih osoba (mladi, dugoročno nezaposleni i osobe koje imaju više od 40 godina), kao i za jačanje službi Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Data je i saglasnost na Prijedlog ugovora o finansiranju željezničke infrastrukture u 2017. godini u iznosu od 17.611.406,40 KM i na Prijedlog ugovora o sufinansiranju željezničkog putničkog saobraćaja od interesa za RS-a u ovoj godini, u iznosu 7.388.593,60 KM, a koji će se zaključiti između Vlade RS-a i „Željeznica RS-a“ A.D. Doboj.

Ugovorom o finansiranju željezničke infrastrukture reguliraju se tehnički i drugi parametri neophodni za redovno i sigurno odvijanje saobraćaja, iznos potreban za održavanje, modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture, visina naknade za korištenje infrastrukture, kao i obaveza vođenja statističkih evidencija.

Također, ugovorom o sufinansiranju putničkog saobraćaja ugovara se visina razlike između ukupnih troškova prevoza i ostvarenog prihoda u putničkom željezničkom saobraćaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije