Potpisan sporazum: BiH će biti vraćen dug viši od 125 miliona dolara

Fena
Potpisan sporazum: BiH će biti vraćen dug viši od 125 miliona dolara
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra financija Ruske Federacije Sergej Storchak potpisali su u Moskvi Sporazum o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obrač

Prema ovom sporazumu, cjelokupan klirinški dug od 125.157.834 američka dolara bit će vraćen u novcu, a Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH prethodno su prihvatili usaglašeni prijedlog Sporazuma i nakon današnjeg potpisivanje slijedi procedura ratifikacije.

Ministar Bevanda izrazio je zadovoljstvo što je nakon duže od deceniju riješeno ovo pitanje, te zahvalio Vladi i Ambasadi Ruske Federacije koji su uložili napore da ovaj proces bude završen na najbolji mogući način.

"Izuzetno sam zadovoljan činjenicom što smo jedina zemlja bivše SFRJ koja će dug naplatiti u gotovini, a ne u robama kako su to uradili u drugim državama regije. Važno je da smo se u ovom procesu izdigli iznad politike i da smo uz unutaraje konzultacije i dogovore, te uz dobru volju Ruske Federacije, došli do rješenja koje je povoljno za sve u BiH", kazao je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Podsjetio je da način raspodjele proističe iz Zakona o raspodjeli, namjeni i korištenju finansijskih sredstava dobijenih po Anexu ''C" Sporazuma o pitanjima sukcesije, što su prethodno prihvatile entitetske vlade.

Prema važećim zakonski propisima raspodjela od naplate klirinškog duga bit će raspoređena tako što će Federaciji BiH biti doznačeno 58 posto ili 72.591.543,94 američkih dolara, Republici Srpskoj 29 posto ili 36.295.771,97, institucijama BiH deset posto ili 12.515.783,44 i Brčko Distriktu BiH tri posto ili 3.754.735,03 američkih dolara.

Danas je potpisan i ugovor između Centralne banke BiH i Vnješekonom banke Ruske Federacije o tehničkom načinu evidentiranja i obračuna u okviru osnovnog Sporazuma, a ugovor su potpisali guverner Centralne banke BiH Senad Softić i zamjenik predsjedavajućeg Vnješekonombank Anton Staroselski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije