Petar Đokić: Političari trebaju biti graditelji mostova

A. B.
Petar Đokić: Političari trebaju biti graditelji mostova
Foto: Nezavisne novine / Petar Đokić
Ministar za industriju, rudarstvo i energiju Republike Srpske Petar Đokić kazao je na današnjem Sarajevo Business Forumu da se region Balkana nalazi u novoj prilici koju možemo bolje iskoristiti nego je to sada.

Đokić smatra da je na Balkanu koncentrirana ogromna volja da se sve može preobraziti u napredak i razvoj, a posebno područje BiH, može biti most istočnih i zapadnih područja.

"Nekada smo imali taj most, ali je on popustio i nije više koristan. Danas uz ogromne napore, ovo područje se ponovo pojavljuje kao veliki most. Ako su građevinci išta dobro napravili, onda su to mostovi. I političari također trebaju biti graditelji mostova. Odavde danas trebamo poslati poruku da zajedno možemo više. Balkan može biti nosilac velikih projekata. Moramo integrirati ekonomske ciljeve, obnoviti razrušenu infrastrukturu i forum je zaista mjesto za to. RS je uspio osigurati investicije i to velike u posljednje tri godine, a u tome je dobro ostvarena i FBiH. Možda je investicija koja ostvarena u Stanarima kod Doboja najbolji pokazatelj uspjeha i jačanje vjere onima koji misle da BiH nije snažna zemlja i pogodno zlo za različite investicije“, izjavio je Đokić.

Dodao je kako zajedno s partnerima možemo mnogo više. Prema njegovim riječima, investicija u Stanarima je dobar primjer za nastavak investicionih ulaganja. Osvrnuo se i na uspješnost drvne industrije na području BiH te kazao kako upravo u ovoj grani privrede BiH bilježi najveći izvoz.

"Oblast saobraćaja je također važan segment i BiH sigurno nije prostor gdje se ovaj dio privrede ne može razvijati. Kada to kažem, onda mislim i na cestovni, zračni i željeznički saobraćaj. Naravno, tu je i oblast turizma i trgovine, kako u BiH, tako i cijelom regionu. Treba spomenuti i Olimpijsku planinu Jahorinu gdje namjeravamo graditi brojne infrastrukturne projekte, ali i na drugim planinama“, zaključio je ministar za industriju, rudarstvo i energiju RS-a Petar Đokić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije