'Panama Papers': Na listi imena i iz BiH

Radiosarajevo.ba
'Panama Papers': Na listi imena i iz BiH
Pixabay / Ilustracija
Svijet je zapljusnulo curenje informacija neviđenih razmjera koje pokazuju kako su poznate ličnosti, uglavnom političari i visoki zvaničnici prali novac.

Afera nazvana Panama Papers sadrži 11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija koji su procurili iz jedne od najvećih panamskih advokatskih firmi Mossack Fonseca.

Otkriveno je da je ova firma decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju plaćanje poreza. Iz firme Mossack Fonseca nisu željeli potvrditi autentičnost dokumenata, ali njihov predstavnik rekao je da je objava materijala "zločin i napad na Panamu".

Na popisu se nalazi više od 70 sadašnjih ili bivših svjetskih vođa, među kojima ima i zvučnih imena:

Na listi objavljenoj na stranicama Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) nalazi se nekoliko osoba iz BiH. Baza se konstantno nadopunjuje novim imenima.

Listu za BiH možete pogledati ovdje:

Na njoj se nalaze Edin Smajić, Nedim Uzunović, trenutni direktor Bosnalijeka i Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini.

ICIJ izričito naglašava da postoje potpuno legitimni razlozi za korištenje off shore kompanija te da ni na koji način ne žele implicirati da su osobe, kompanije i ostali entiteti koji se nalaze u bazi podataka povezani s ilegalnim aktivnostima ili su prekršili zakon na bilo koji način. Također pozivaju građane da im se obrate ovdje u slučaju da su otkrili da su podaci u bazi netačni.

 

Na popisu se nalazi više od 70 sadašnjih ili bivših svjetskih vođa, među kojima ima i zvučnih imena:

Petro Porošenko, predsjednik Ukrajine: Od juna 2014. Petro Porošenko je predsjednik Ukrajine, a na ovu funkciju je došao obećanjem da će povesti rat protiv oligarha (kojima je i sâm pripadao). Zato je u izbornoj kampanji obećao da će, za dobrobit naroda, prodati poslovnu imperiju fabrika čokolade. Dok su 1. septembra 2014. godine stotine Ukrajinaca poginule u bici kod Ulovajska, njihov vrhovni komandant Porošenko je prenio imovinu u novoosnovanu kompaniju Partners Limited sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim otocima.

Sigmundur David Gunnlaugsson, premijer Islanda: Island je 2008. godine potresla finansijska kriza koja je rezultirala propasti tri glavne komercijalne banke u zemlji. U ovoj krizi počinje politički uspon Sigmundur Gunnlaugssona koji je 2013. postao premijer. Gunnlaugsson je, kao dioničar, bio snažno involviran u spašavanje jednih i uništavanje drugih banaka, a novi dokumenti pokazuju da, čak i kada je postao premijer, utjecao je na interese kreditora. Ovdje treba spomenuti i da je sa suprugom imao deponovane dionice važnih islandskih banaka na Britanskim Djevičanskim otocima.

Saudijski Kralj Salman: Kralj Salman bin Abd al-Aziz naslijedio je u januaru 2015. krunu od svog pokojnog polubrata Abdullaha. Posjeduje brojne offshore kompanije.

Mahmut Ahmadinejad, bivši predsjednik Irana: Bivši iranski predsjednik osnovao je sa suradnicima offshore kompanije za koje iranske vlasti objašnjavaju da su bile jedini način za zaobilaženje sankcija SAD-a i EU.

Nawaz Sharif, premijer Pakistana: Prema pisanju Indian Expressa sinovi i kćerke pakistanskog premijera posjeduju najmanje četiri firme na Britanskim Djevičanskim otocima. Te firme su u vlasništvu šest skupih nekretnina oko londonskog Hyde Parka.

Bidsina Ivanišvili, bivša gruzijska premijerka, vlasnica je firme na Britanskim Djevičanskim otocima.

Ayad Allawi, bivši premijer i potpredsjednik Iraka, navodi se kao dioničar kompanije i vlasnik imovine.

Alaa Mubarak, sin bivšeg egipatskog predsjednika, je vlasnik jedne firme

Mauricio Macri, novi argentinski predsjednik je vlasnik jedne offshore kompanije...

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne spominje se direktno u novim dokumentima no smatra se da je posredstvom rodbine i prijatelja indirektno oprao dvije milijarde dolara...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije