Počeo Sarajevo Business Forum 2016 - Perspektive Kina + 16 CEEC

Radiosarajevo.ba
Počeo Sarajevo Business Forum 2016 - Perspektive Kina + 16 CEEC
U zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu otvorena je sedma međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) čiji je ovogodišnji tematski dio Perspektive Kina +16 CEEC.

Ovogodišnji SBF obogaćen je saradnjom s biznis forumom Kina i 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope. Organizatori SBF-a su Bosna Bank International Sarajevo i Vijeće ministara BiH, a jedan od medijskih sponzora je i portal Radiosarajevo.ba.

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI), u uvodnom obraćanju prisutnima je poželio dobrodošlicu. Kako je kazao, u ovogodišnjem SBF-u učestvuje 1.500 registriranih učesnika i oko 300 akreditiranih novinara.

Podsjetio je da je SBF počeo 2010. godine te da je “izrastao u jedan od najvažnijih događaja u Jugoistočnoj Evropi, ako ne i najvažniji”. Bukvić je istaknuo da se i ove godine nastavlja promocija jedne regije jedne ekonomije.

"Želimo da ovaj region predstavimo u svijetu kao jedan od najdinamičnijih dijelova Evrope za investicije. Veliki investicijski fondovi će učestvovati u radu SBF-a, a regionalni privrednici imaju priliku susresti se s njima u direktnim razgovorima i prezentirati resurse i razvojne mogućnosti."

"Ovaj region stranim investitorima privlačan je i zbog kvalificirane radne snage u kombinaciji s konkurentnom strukturom troškova. Potreban je zajednički napor privatnog sektora, vladâ i razvojnih agencija." 

"Ove godine učestvuje 150 članova delegacije iz Kine. Saznali smo da je film Valter brani Sarajevo najpoznatiji bh. brand u Kini, nadam se da će to ubuduće biti SBF“, rekao je Amer Bukvić, izvršni direktor BBI banke.

Mohamad Ali, predsjednik Islamske razvojne banke, također je pozdravio učesnike.

"Velika je čast biti dio SBF-a. Želimo se zahvaliti Predsjedništvu BiH i mnogim važnim ličnostima na učešću. Ovo je velika šansa za ekonomiju BiH. SBF je uspostavljen kao brand, a zahvaljujući poslovnom forumu BBI je realizirao nekoliko investicija – dva najveća šoping centra u Sarajevu, gradnju nekretnina, aviokompanije su organizirale nove letove za Sarajevo, imamo najave gradnje hotelskih kapaciteta."

"Treba naglasiti važnost potpisivanja ugovora za Ziirat bankom o kreditnoj liniji 100 miliona dolara za održivi povratak, te 100 miliona eura za poljoprivredu kroz investicijsku agenciju Dubaija. Čestitke i zbog najavljenog sporazuma o ulaganju Kineske banke za kreditiranje energetskog sektora“, rekao je Mohamad Ali, predsjednik Islamske razvojne banke.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u svom govoru naglasio je važnost suradnje s Kinom.

"Suradnja s Kinom nudi ogroman potencijal. BiH se zbog svog položaja između istoka i zapada nalazi na novom putu svile. Suradnja s Kinom, ali i integracija u EU i NATO najbolji su načini za transformaciju BiH, jačanje države, izgradnju ekonomije."

"Kapital traži zemlje s perspektivom. Oni koji prepoznajmu naš potencijal bit će u prednosti u odnosu na one koji čekaju.

"Energetski potencijal je kičma razvoja BiH, uz 2,5 miliona hektara obradive zemlje. Naši su radnici obrazovani i cijenom konkurentni. Želimo jačati i domaći realni sektor, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Najviši predstavnik Kine – Ning Jizhe, predstavnik Vlade najmnogoljudnije zemlje svijeta – izrazio je nadu da će SBF učiniti mnogo na jačanju saradnje u regionu, ali i povezivanju regiona i Europe s njegovom zemljom.

Na važnost suradnje s regijom ukazao je i Mehmet Şimşek, zamjenik premijera Turske.
"Suradnja s regijom Jugoistočne Europe je prioritet za Tursku. Svijet prolazi kroz težak period. Privredni rast ustalio se na nedovoljnih tri posto, sve su veći dugovi zemalja zbog smanjene tražnje za proizvodima. Svijet treba više integracija i otvorenosti, a Turska podržava aspiracije BiH u regionu i namjeru da pristupi EU. Cijeli Balkan, uključujući i Tursku treba biti uključen u EU“, rekao je Mehmet Şimşek, zamjenik premijera Turske.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, upoznao je učesnike SBF-a s ekonomskim pokazateljima naše zemlje.

"Opredijelili smo se za sistemske reforme čime smo povećali konkurentnost naše privrede, pa je u prošloj godini BDP porastao tri procenta, zaposlili smo 15 hiljada novih radnika, povećali industrijsku proizvodnju". rekao je Zvizdić.

Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu BiH, podsjetio je na dosadašnje kineske investicije u BiH, naglasivši posebno partnerski odnos u izgradnji termoelektrane Stanari.

Drugog dana Sarajevo Business Forum održavat će se u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži. Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti energije, poljoprivrede, turizma, edukacije, pokušat će iznaći zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi. 

Paralelno s održavanjem panela bit će upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih/regionalnih kompanija s potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Ove godine Sarajevo Business Forum dodijelit će Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim poduzetnicima u regionu, a drugog dana foruma SBF će dodijeliti nagrade za najbolje studentske biznis planove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije