Optimizam u Tuzli: Radnici Dite sretni zbog kupovine tvornice

Anadolija
Optimizam u Tuzli: Radnici Dite sretni zbog kupovine tvornice
Vijest da je trgovački lanac Bingo ponudio da kupi Ditu, tuzlansku tvornicu deterdženata, radnici su dočekali s oduševljenjem.

Djelatnost se neće mijenjati, radnici će zadržati svoja radna mjesta, a oni koji ispunjavaju uvjete, moći će se penzionisati.

Izeta Pekarić u Diti radi 35 godina. Uz osmijeh dodaje da je i njen suprug Hajrudin također zaposlen u ovoj fabrici i da vjeruje da će nakon kupovine tvornice, teški i nesigurni dani biti njihova prošlost.

˝Prezadovoljna sam, jer je danas teško za posao. Teško je i omladini da nađu posao, a kamoli nama starijima˝, navodi Pekarić.

Podsjećamo, početna procjena vrijednosti imovine Dite iznosila je oko 19 miliona KM, ali i uprkos kasnijem spuštanju iznosa na 13,5 miliona KM, zainteresirani kupci se nisu javljali.

Nakon sedam neuspješnih pokušaja prodaje javnim nadmetanjem u Općinskom sudu Tuzla, Odbor povjerilaca Dite prihvatio je ponudu da se ova tvornica proda sistemom slobodne pogodbe za oko 7.600.000 KM.

Prihvaćena je ponuda Binga i očekuje se da u narednih nekoliko dana novac bude uplaćen.

Stečajni upravnik Hajrudin Kunalić ističe da je takav način prodaje bio jedina moguća opcija kako bi se zadovoljili zainteresirani subjekti, a cilj je bio da ovu fabriku kupi kupac koji će moći da radi, ulaže i razvija firmu u pravom smislu.

Na poslu ostaje svih 75 radnika, a predviđeno je, između ostalog, da se 1.290.000 KM izdvoji za uvezivanje radnog staža svim zaposlenim i onima koji su do stečaja radili u Diti.

˝Uspjet ćemo isplatiti viši isplatni red, a to je ovih osam plaća koje postojeći Zakon o stečaju dozvoljava i ostat će nešto sredstava i za opći isplatni red. To je sve zahvaljujući bankama koje su naišle na razumijevanje i bile zainteresirane da se ovo privede kraju i da završe pozitivno u ovom dijelu, kao što se i završava˝, naveo je Kunalić.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite pita se šta bi se desilo s radnicima da se ovakva prekretnica s kupovinom nije dogodila. Optimističan je da za tvornicu, za koju su se radnici borili do posljednjeg atoma snage, dolaze bolja vremena.

˝Šta bi se dogodilo da mi nismo sačuvali fabriku? Kako bi ti ljudi doživjeli penzije? Šta bi ova djeca, što sam sve vrijeme govorio, a imamo dobru mladu generaciju ovdje˝, pita Mehmedović.

Inače, ovo je jedinstven primjer u Bosni i Hercegovini i šire da su se radnici uspjeli izboriti za očuvanje fabrike uništene lošim privatizacijskim potezima.

U svojim naporima da zadrže radna mjesta i pokrenu proizvodnju, izlagali su se različitim neugodnostima, od organizacije štrajkova i održavanja protesta, a nakon više mjeseci nerada, prije dvije godine upravo im je Bingo pomogao da kupe sirovinu i ponovno počnu s proizvodnjom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije