Novi investitor u tekstilnoj industriji zaposlit će od 250 do 850 ljudi

Anadolija
Novi investitor u tekstilnoj industriji zaposlit će od 250 do 850 ljudi
AA / Arhiv
Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) je u saradnji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH pronašla novog investitora za tekstilnu industriju BiH.

Radi se o turskom biznismenu Zihni Yildizu, koji je zajedno sa Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore, posjetio FIPA-u radi dogovora o načinu realizacije investicije.

Yildiz je vlasnik dvije fabrike tekstila u Turskoj i izvozi na tržište Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Ima ugovorenu proizvodnju za narednih pet godina pa se osjeća velika potreba za proširenjem proizvodnje, i kompletna proizvodnja u BiH će biti namijenjena izvozu.

U prvoj fazi investitor će zaposliti 250 radnika sa intencijom rasta u narednim godinama do 850 zaposlenih. Početna investicija bi iznosila 3.500.000 eura, dok je konačni plan uložiti 10.500.000 eura u razvoj i širenje proizvodnje.

Osoblje FIPA-e je investitora upoznalo sa uvjetima poslovanja u BiH posebno imajući u vidu tradiciju BiH u tekstilnoj industriji, dosta iskusnog kadra u ovoj privrednoj grani i postojanje stručnih obrazovnih institucija za školovanje novog kadra.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić je novom investitoru obećao punu podršku u obezbjeđenju uvjeta za početak proizvodnje. U tom smislu FIPA će u konsultacijama sa lokalnim organima vlasti odabrati i ponuditi investitoru nekoliko investicionih lokacija sa svom potrebnom infrastrukturom.

Plan je krenuti sa proizvodnjom što je prije moguće na površini od 12.000 metara kvadratnih sa ciljem širenja do 60.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije