Njemački privrednici zainteresirani za premještaj firmi iz Azije u BiH

Fena
Njemački privrednici zainteresirani za premještaj firmi iz Azije u BiH
Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Udruženjem Wirtschaftsverein BiH organizator je današnje regionalne privredne konferencije "Perspektive za lokalnu privredu"  održane u Gradačcu.

Cilj  konferencije bio je predstaviti privredne potencijale regije i razmotriti mogućnosti proširenja saradnje sa njemačkim partnerima.

Mnogi predstavnici njemačkih firmi razmišljaju o premještanju svojih sjedišta iz azijskih zemalja u zemlje zapadnog Balkana.

Kako je istakao direktor Predstavništva njemačke privrede u BIH  Gunther Neubert tuzlanska regija ima mnoge prednosti koje mogu ponuditi njemačkim privrednicima.

"Ovdje ima dobro educiran kadar, ali i tradicija industrijske proizvodnje kao što su metalsko-prerađivačka  i tekstilna industrija. Zbog toga je bitno da se ta preduzeća dodatno osposobljavaju i budu u konkurenciji sa međunarodnim tržištem", pojasnio je.

Da su njemački privrednici već pokazali interesovanje  za tuzlansku regiju govori i podatak da je u prošloj godini u Tuzlanskom kantonu zabilježen porast izvoza u Njemačku za 11,8 posto, a porast uvoza iz Njemačke za 5,7 posto.

Vlada Tuzlanskog kantona čini sve na promociji ovog područja i privlačenju stranih investitora.

"Ako privrednicima iz Njemačke želimo da prezentiramo koje su to komparativne prednosti ovog Kantona, to su geostrateški položaj, educiran kadar te jako povoljan odnos plaća i doprinosa", naglasio je ministar za industriju, energetiku i rudarstvo TK-a Srđan Mićanović.

O iskustvima ostvarene saradnje govorili su i pojedini  bh. privrednici ističući da im njemačko tržište prije svega pruža sigurnu naplatu.

"Što se naše firme tiče, ti kontakti su urodili plodom, kao što je izgradnja nove hale, otvaranjem novih radnih mjesta i mislim da je ovo najbolja adresa u BiH za spajanje bh. proizvođača sa njemačkim", naglasila je predstavnica firme GSTMT Travnik Snježana Kopruner.

Ovom prilikom  bilo je riječi i o  ovogodišnjoj konferenciji koja će 31. maja biti održana u Beogradu, a koja ima za cilj da se  odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana sastanu sa njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata sa proizvođačima regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije