Napuštanje eurozone Francusku bi koštalo više od 30 milijardi eura godišnje

Anadolija
Napuštanje eurozone Francusku bi koštalo više od 30 milijardi eura godišnje
ilustracija / Nove kovanice u opticaju
Guverner francuske Centralne banke Francois Villeroy de Galhau izjavio je da bi prijedlog predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen da Francuska napusti euro i vrati se svojoj staroj valuti godišnje mogao koštati tu zemlju više od 30 milijardi eura.

Villeroy de Galhau je gostujući na radiju France-Inter energično branio jedinstvenu evropsku valutu, upozoravajući birače da ne vjeruju u Le Penina nacionalistička obećanja o jačoj kupovnoj moći ukoliko Francuska napusti jedinstvenu valutu. 

Villeroy de Galhau je ocijenio da bi napuštanje eura prouzrokovalo visoku inflaciju i imalo razarajuće posljedice po štednje pojedinaca.

Prvi čovjek francuske Centralne banke je ocijenio da bi takva odluka godišnje zaduživala Francusku za više od 30 milijardi eura godišnje, što je otprilike ekvivalent čitavog vojnog budžeta Francuske 

Čelnica francuske ekstremno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen počela početkom februara kampanju za francuske predsjedničke izbore, a u sklopu predizbornih obećanja predložila je i napuštanje eurozone, NATO saveza i Evropske unije, snižavanje dobi za odlazak u penziju te tvrdo stajalište prema migrantima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije