Komisija drugi put odgodila izjašnjavanje o zakonima za povećanje akciza

Fena
Komisija drugi put odgodila izjašnjavanje o zakonima za povećanje akciza
Članovi Komisije za budžet i financije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) odgodili su na današnjoj sjednici drugi put izjašnjavanje o tri važna zakona.

Ovi zakoni se tiču povećanja akciza na naftu i naftne derivate, gorivo, a sredstava od tih akciza trebala bi biti utrošena na izgradnju cesta i autocesta.

Radi se o izmjenama zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, a njima bi akcize na naftu i naftne derivate bile povećanje za 15 feninga, odnosno 10 feninga namijenjeno je za izgradnju autocesta, a pet feninga za izgradnju cesta.

Jednoglasno usvojenim zaključkom zatražili su od Predstavničkog doma PSBiH, koji zasjeda sutra u Sarajevu, da odgodi izjašnjavanje o ovim zakonima dok Komisija ne zauzme stav nakon što dobije mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) o njima.

Produženje roka zatraženo je za 15 dana budući da je ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora UIO, danas obavijestio članove Komisije da je sjednica Upravnog odbora zakazana za 2. septembar, a na dnevnom redu je upravo zahtjev Komisije.

Komisija je već jednom tražila mišljenje Upravnog odbora UIO i tada je na sjednici odgođeno izjašnjavanje o ovim tačkama dnevnog reda, ali Bevanda je danas podsjetio da je Upravni odbor više od godinu dana radio na ovim zakonima, proslijedio ih Vijeću ministara koje je odlučilo iz povećanja akciza izuzeti alkoholna, bezalkoholna pića i duhan.

Novac od povećanja tih akciza, dodao je Bevanda, trebao je biti usmjeren na sanaciju zdravstvenog sektora, ali su ministri Vijeća ministara odlučili da taj dio izuzme zbog nepostojanja strategija za zdravstvo i drugih razloga.

Povećanje akciza na naftu i pića predviđeno je Reformskom agendom, a posebno je danas istaknuto da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) tražila povećanje akciza da bi se nastavila izgradnja puteva.

Bevanda ističe da bez obzira na stav Upravnog odbora UIO, zakoni će ponovo biti upućeni Vijeću ministara, ali i parlamentu na izjašnjavanje.

Članica Komisije Dušanka Majkić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) nekoliko puta je kazala da je ovo prvi put da Vijeće ministara mijenja zakone koje je usaglasio Upravni odbor UIO,a što je tijelo koje bi trebalo biti nezavisno i oslobođeno političkih uticaja.

Te tvrdnje odbacio je ministar Bevanda podsjećajući da upravo povećanje akciza u ranijim godinama nije bilo podržano u parlamentu, posebno naglašavajući da su procedure donošenja zakona potpuno ispoštovali i Vijeće ministara i Upravni odbor UIO.

Uz izražavanje nade da će zakoni ipak biti usvojeni, dodao je da će posljedice nedonošenja zakona biti blokade dogovorenih aranžmana i onih koji su u toku dogovaranja s EBRD-om što je navedeno u svim kreditnim sporazumima, ali to bi moglo značiti i problematiziranje daljenjeg odnosa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Bevanda je odbacio tvrdnje nekih članova Komisije o tome da se ne zna gdje će tačno novac od povećanja akciza biti utrošen, kazavši da su sredstva koja se prikupe povećanjem akciza namjenska isključivo namijenjena za entitetske direkcije cesta i autocesta.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) također tvrdi da postoji opasnost ugrožavanja aranžmana s MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama. Dodaje da je rok za usvajanje ovih zakona bio kratak te evidentno je da ovi zakoni u septembru neće biti usvojeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije