Ismail Ahmad: Gradnja Buroj Ozone nije počela jer nemamo podršku vlasti

Radiosarajevo.ba
Ismail Ahmad: Gradnja Buroj Ozone nije počela jer nemamo podršku vlasti
Polaganjem kamena temeljca u septembru prošle godine bombastično je objavljen početak radova na Buroj Ozone Cityja na Bjelašnici.

Projekt ukupne vrijednosti 2,5 milijardi eura predstavljen je kao najveći turistički grad u Europi s hiljadu vila, hotelima, trgovačkim centrom, žičarom.

Međutim, već nakon nekoliko mjeseci radovi su stali. Na prostoru Buroj Ozona Cityja stoji tek nekoliko izlivenih temelja kao svjedočanstvo da su na istom mjestu prije osam mjeseci najviši predstavnici bh. političkog života najavljivali ogromnu investiciju.

Ismail Ahmad, osnivač i vlasnik Buroj International Groupa, kompanije koja gradi Buroj Ozone City gostovao je na kanalu Al Jazeera Balkans i objasnio zašto je došlo do prekida u izvođenju radova.

"Istina je da još uvijek nismo počeli sa stvarnom realizacijom projekta iako smo dosad potrošili 17 miliona maraka. Glavni razlog za prekid radova je to što smo promijenili ime kompanije iz Buroj d.o.o. u Buroj International Group. Veoma je spora procedura promjena imena u BiH. Također, nismo dobili podršku vlasti, osim u Općini Trnovo", rekao je Ahmad.

Na pitanje o vlasništvu nad zemljištem i dozvolama za gradnju Ahmad je objasnio da njegova kompanija nije uspjela registrirati kupljenu zemlju, opet zbog famozne "promjene imena". To u suprotnosti s tvrdnjama NVO Eko akcija iz koje tvrde da je prva faza gradnje Buroj Ozone Cityja počela nezakonito, bez odgovarajuće dozvole.

"Imamo sve potrebne dozvole za izgradnju i urbanističku saglasnost", rekao je Ahmad, zatraživši ubrzanje pravne procedure kako bi se olakšao dolazak stranih investitora u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije