I Saudijska Arabija ostaje bez novca: Uvodi se PDV u državi crnog zlata

Radiosarajevo.ba
I Saudijska Arabija ostaje bez novca: Uvodi se PDV u državi crnog zlata
EPA / Kralj Salman
Lagodan život bez poreza za većinu građana Saudijske Arabije vrlo brzo će postati prošlost, potvrdile su vlasti jedne od najpoznatijih muslimanskih zemalja na svijetu.

Kako se navodi, uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zemlje iz Perzijskog zaljeva vrlo skoro počet će naplaćivati porez na dodanu vrijednost (PDV), zbog sve nižih cijena nafte. Porez će se, za početak, naplaćivati u iznosu od pet posto, a primjenjivat će se na samo neke robu, te je sve to dio dogovora koji su još prošle godine postigle zemlje članice Zaljevskog vijeća za saradnju, prenosi Guardian.

Stanovnici naftom bogate regije dugo su uživali u životu bez poreza i velikim državnim subvencijama. Ali otkako je 2014. godine cijena nafte strmoglavo pala, države pokušavaju pronaći nove izvore prihoda i okrenule su se velikim rezovima potrošnje. 

Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte i najveća ekonomija u regiji, zamrzava velike građevinske projekte, reže ministarske plaće i zamrzava plaće radnika u javnom sektoru kako bi smanjili rekordni proračunski deficit. Prošle godine taj deficit dosegao je nevjerojatnih 97 milijardi dolara.

Osim toga, odlučili su rezati subvencije goriva i ostalih energenata.

Zaljevsko kraljevstvo širi ulaganja i pokušavaju pojačati prihode iz alternativnih izvora, a sve kako bi ispunili planove za balansiranje budžeta do 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije