Firma iz Viteza proizvodit će gorivo i žicu od starih guma

Radiosarajevo.ba
Firma iz Viteza proizvodit će gorivo i žicu od starih guma
Firma Greta Green iz Viteza podnijela je zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za postojenje za recikliranje otpadnih automobilskih guma.

Investitor planira da gradi pogon u industrijskoj zoni Vitezit u Vitezu, a proizvodilo bi se dizel gorivo, benzin, teška ulja, karbon, žica i drugi proizvodi koji se mogu dobiti recikliranjem starih guma, prenosi Biznisinfo.

Firma je podnijela zahjev za okolišnu dozvolu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a u njemu se ističe da bi proizvodni proces bio ekološki čist, bez emisije otpadnih plinova (otpadni plinovi se ponovo procesuiraju i filtriraju), bez otpadnih materijala i nus produkata.

Cjelokupan proizvodni proces bi reciklirao 98 posto upotrebljivog materijala.

Postrojenje je opremljeno suvremenom i efikasnom opremom za zaštitu okoliša, koju čine ssistem za uklanjanje prašine, za spaljivanje otpadnog plina i sustav za prečišćavanje ulja, navodi se u zahtjevu na sajtu Ministarstva, javio je Radio Vitez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije