FIPA dovodi 40 kineskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu

Anadolija
FIPA dovodi 40 kineskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu
Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić na sastanku sa predstavnicima grada Ningbo iz Kine dogovorio je posjetu 40 kineskih kompanija Bosni i Hercegovinu u oktobru 2017. godine.

Direktor sektora za prekogranična ulaganja Ningbo-a gdin Pan Yingming i Milinić su zaključili da postoji neiskorišteni potencijal za unapređenje saradnje između Bosne i Hercegovine i Ningboa u sektorima metalo-prerade, proizvodnje hrane, drvo-prerade, energetike, te IT sektora, te da je potrebno intenzivirati kontakte, što će biti realizovano dolaskom 40 kineskih kompanija u BiH u oktobru ove godine

Ningbo, grad sa preko 7 miliona stanovnika, ima 160.000 privatnih kompanija, od kojih su 21 na listi 500 vodećih privatnih preduzeća u Kini, kao i više od 360.000 manjih porodičnih firmi. Proglašen je 2013. godine za jedno od najatraktivnijoj odredišta za ulaganja u Kini, ali i za jedan od najaktivnijih gradova u širenju biznisa u inostranstvo. Među vodećim je i po broju industrijskih i bescarinskih zona.

Privatni sektor učestvuje sa gotovo 80 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu Ningboa i pokriva 85 odsto radnih mjesta.

FIPA će prilikom posjete privrednika iz Ningbo-a pripremiti prezentacije atraktivnih investicijskih projekata, sastanke sa relevantnim ministarstvima na svim nivoima vlasti i vlasnicima projekata, te organizovati i posjete mogućim lokacijama za ulaganje.

Posjeta kineske privredne delegacije grada Ningbo će biti prva sektorski i projektno sistemski organizovana posjeta jedne privredne delegacije iz Kine, na kojoj ce se fokus staviti na konkretnim investicijskim i izvozno-orijentisanim projektima i dogovorima o saradnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije