Federacija u brojkama: U kojim gradovima ste mogli zaraditi najveću platu

Radiosarajevo.ba
Federacija u brojkama: U kojim gradovima ste mogli zaraditi najveću platu
/ Ilustracija
Prosječna neto plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekle godine iznosila je 839 KM, stoji među podacima o prihodima građana koje je ovih dana objavio Federalni zavod za statistiku.

Također, njihovi podaci pokazali su da su najveće prosječne plaće zarađivali stanovnici Kantona Sarajevo, jedinom kantonu koji je imao više od stotinu hiljada zaposlenih u prošloj godini.

Tačnije, riječ je o 129.031 radniku koji su tokom prošle godine ostvarivali registrirani odnos na području kantona.

Najmanji broj zaposlenih registriran je u Livanjskom kantonu (10), dok su najmanju prosječnu plaću primali radnici u Srednjobosanskom kantonu i to u iznosu od 678 KM. 

Ono što je poprilično iznenađujuće jesu loši statistički parametri Zeničko-dobojskog kantona, u kojem je prosječna plaća iznosila 730 KM i koji se nalazi na pretposljednjem mjestu. To je posebno začuđujuće ukoliko znamo da se u njemu nalaze Kakanj i Tešanj, neke od najperspektivnijih općina u cijeloj BiH.

Ukoliko se posmatraju općine, najveću platu poslodavci su isplaćivali u sarajevskoj općini Centar, te su zaposlenici u ovoj općini prosječno zarađivali 1.197 KM. Naredna je općina Ravno u kojoj su zaposlenici inkasirali prosječno 1.161 KM. 

Također, pokazatelj koji govori da je najperspektivniji Kanton Sarajevo jeste da su čak tri od pet općina sa najvećom prosječnom platom iz ovog kantona.

Najniža neto plaća isplaćena je u općini Gračanica (541 KM), te ponovo začuđujuće u općini Tešanj (571 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije