Dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda "Plodovi krša"

Radiosarajevo.ba
Dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda "Plodovi krša"
U okviru projekta "Agrobiznis - oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji" 09. i 10. juna 2017. u Ravnom, BiH, će biti održan dvodnevni sajam poljoprivrednih proizvoda pod nazivom "Plodovi krša".

Kao i prošle godine u Dubrovniku, kada je 17. i 18. septembra održan sajam  pod nazivom "Plodovi polja na rubu grada", i ove godine će projektni tim iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske okupiti poljoprivredne proizvođače iz Hercegovine i ruralnih područja grada Dubrovnika i komšijskih zajednica koji će zajedno prodavati svoje proizvode.

Sajam će biti održan u dvorištu ispred  Lovačkog doma udruženja "Lisac" u Ravnom, a projektni tim poziva sve zainteresovane proizvođače da učestvuju u ovom događaju.

Radno vrijeme sajma će biti od 09.00 – 18.00  sati oba dana, a organizator najavljuje i nastupe klape "Sunce"  u petak, 09. i grupe "Kaše" dan kasnije.

Područje na kojem se implementira ovaj projekt pokriva dubrovačku regiju u Hrvatskoj i to je svjetski poznata turistička destinacija koja je proteklih godina malo ulagala u razvoj poljoprivrede.

S druge strane, projekt se implementira i u poljoprivredom području Hercegovine, susjedne regije u BiH, gdje se posebno ističe  Popovo polje koje obiluje izuzetno kvalitetnim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, ali sa nedovoljnim pristupom tržištu te će podrška prekograničnom ruralnom razvoju i uspostavljanju ekonomskih odnosa između regija omogućiti da se ovi problemi ublaže.

Ovaj sajam jedna je od aktivnosti projekta "Agrobiznis - oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji" kojeg finansira Evropska unija kroz instrument za predpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Vrijednost projekta je oko 350.000 eura,  a period implementacije je dvije godine. U Republici Hrvatskoj aktivnosti vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu s Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom iz Italije,  Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

U Bosni i Hercegovini nosilac projekta je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam uz stručnu pomoć Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije