Dovršen proces eksproprijacije za izgradnju LOT-a 2c Sarajevske zaobilaznice

Fena
Dovršen proces eksproprijacije za izgradnju LOT-a 2c Sarajevske zaobilaznice
U Općini Novi Grad Sarajevo u srijedu je potpisan Sporazum o isplati naknade građevinskoj firmi ŽGP za eksproprijaciju dijela zemljišta koje je neophodno za izgradnju kružnog toka na spoju sa ulicom Safeta Zajke.

Time su riješeni imovinsko-pravi odnosi koji su bili prepreka za dovršetak radova na posljednjoj dionici Sarajevske zaobilaznice koja će povezivati kružni tok u Briješću sa ulicom Safeta Zajke, i koja će, nakon što bude završena omogućavati direktno uključivanje na koridor 5-c iz još jednog pravca.

Eksproprijaciju zemljišta su finansirali Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo.

Finansijska sredstva na ime naknade za zemljište građevinskom preduzeću ŽGP bit će isplaćena u narednih sedam dana, kada će se steći uslovi za ulazak u posjed nekretnina, odnosno dovršetak izgradnje ove saobraćajnice koja bi tebala biti puštena u funkciju u oktobru ove godine.

Također, preduzeće ŽGP dobilo je od općinske službe urbanizma potrebne saglasnosti za dislokaciju objekata koji su se nalazili na trasi saobraćajnice i njihova izgradnja već je u toku.

Time će biti omogućeno da ta firma nastavi raditi na istoj lokaciji na dijelu zemljišta, koje nije bilo predmet eksproprijacije.

Izgradnja posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice je od izuzetne važnosti za glavni grad BiH i općinu Novi Grad. LOT 2c će omogućiti puno bolju unutargradsku komunikaciju, jer će, pored podvožnjaka u Buća Potoku na 6. transverzali i nadvožnjaka kod Hidrogradnje na 12. transverzali, koji imaju samo po dvije kolovozne trake, biti treći prolaz preko ili ispod željezničke pruge, koja dijeli općinu Novi Grad na dva dijela.

Izgradnja Lot-a 2c finansira se sredstvima Evropske investicijske banke i OPEC Fonda, a koštat će oko 10 miliona KM. Implementator projekta je Javno preduzeće Ceste Federacije BiH, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije