Dodik pregovara o reprogramu duga RS-a: Pola budžeta ide za vraćanje kredita

Fena
Dodik pregovara o reprogramu duga RS-a: Pola budžeta ide za vraćanje kredita
/ Foto: Anadolija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da se pregovora o reprogramu duga RS-a, ali nije precizirao s kojim finansijskim institucijama.

U opoziciji u RS-u smatraju da je to trebalo uraditi i prije nekoliko godina, kako bi se na taj način smanjile velike rate koje se iz budžeta moraju platiti za otplatu kredita, a oslobodila bi se sredstva za druge potrebe.

"To je jedini realan potez. PDP je stalno insistirao da je potrebno uraditi restrukturiranje postojećih zaduženja, jer je nenormalno velika rata u budžetu po tom osnovu. Nemoguće je ispunjavati obaveze iz budžeta, ako svaka druga marka ide za vraćanje kredita", ukazao je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

I ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija je prošle sedmice kazao da Vlada RS-a vodi intenzivne pregovore oko restrukturiranja javnog duga.

Cilj je prepakovati jedan dio zaduženja RS-a, koji ima kraći period otplate, te dio kredita lokalnih zajednica.

"Iznos o kojem je proljetos na Jahorina biznis forumu govorio predsjednik RS-a Milorad Dodik je mnogo veći i on se ne može obezbijediti na domaćem finansijskom tržištu. O tome se vrlo intenzivno pregovara i imamo načelne dogovore sa stanovišta rokova i iznosa. Nama je poteškoća što RS ima ograničenja sa stanovišta izlaženja na međunarodno finansijsko tržište", rekao je Tegeltija za banjalučki poslovni portal Capital.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije