Danilo Turk: BiH ima ogromni potencijal, trebaju prevladavati riječi heroja

A. B.
Danilo Turk: BiH ima ogromni potencijal, trebaju prevladavati riječi heroja
Bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk na današnjem SBF-u 2017 je izjavio da se danas najviše treba govoriti o povezanosti kao o temi koja je najznačajnija.

On smatra da je povezivanje važan koncept koji se može istražiti u detalje. Govorio je o tome kako je prošle sedmice u Pekingu održana konferencija upravo o povezanosti, gdje su svi učesnici izrazili veliki optimizam.

„EU i sve zemlje koje su locirane između Azije i Atlantika, trebaju više razmišljati o povezanosti. O tome treba razmišljati u geopolitičkim terminima, a to može biti jača saradnja i bolja budućnost za ljude. Prostor Jugoistočne Europe treba cijeniti koncept povezanosti, trebamo biti svjesni prilika koje leže i van naših prostora. To se odnosi na EU, Tursku, arapski svijet i sve zemlje koje su oko nas. Vrlo oprezno moramo razmisliti šta nas čeka u budućnosti, a upravo je SBF prilika za to. Prije tri godine sam čuo dosta stvari o napretku BiH, Jugoistočnoj Europi i pridruživanju EU. Danas su iznesena vrlo zanimljiva zapažanja, a posebno me se dojmilo koliko je BiH napredovala na putu ka euroatlantskim integracijama“, kazao je Turk te dodao kako iskoraci u budućnost idu postepeno, ali vidljivo.

Osvrnuo se na govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji je izjavio da se politika u posljednje vrijeme sve manje miješa u investicijske tokove te je to ocijenio pozitivnim.

„Čuli smo danas mnogo obećavajućih informacija. BiH ima ogromni potencijal, a posebno trebaju prevladavati riječi heroja i ljudi koji su učinili velike stvari“, zaključio je bivši predsjednik Slovenije.

Podsjećamo, u toku je dvodnevni Sarajevo Business Forum koji na jednom mjestu okuplja više od 1.000 učesnika iz svijeta biznisa i poduzetništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije