Prodane dionice Fabrike duhana Sarajevo

Fena
Prodane dionice Fabrike duhana Sarajevo
N1 / FDS
Na danas održanoj aukciji na Sarajevskoj berzi kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID) predala je najbolju ponudu za dionice Fabrike duhana Sarajevo d.d. (FDS) u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine.

CID Adriatic Investments GmbH je austrijska investicijska kompanija, a CID-u je sredstva za transakciju osigurala kompanija British American Tobacco (BAT)

Ponuda za 511.478 dionica, što predstavlja 39,9058% ukupnih dionica FDS-a, iznosi 83,5 KM po dionici, što je ukupno 42,708.413 KM. Očekuje se da će prijenos dionica biti zaključen u skladu sa zahtjevima Sarajevske berze, te da će CID u narednim danima biti registriran kao vlasnik dionica.

Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 96% premije na cijenu dionica na dan 28.09.2015. godine (42,57 KM), jedan dan prije javne objave informacije da Vlada Federacije BiH namjerava prodati svoje dionice FDS-a. Cijena od 83,5 KM po dionici predstavlja 60% premije na cijenu dionice (52,12 KM) na dan 22.07.2016. godine, jedan dan prije Vladine odluke da proda dionice putem aukcije. U skladu sa zakonskom obavezom, CID će predati obaveznu ponudu za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, saopćeno je. 

Ponuda će sadržavati istu cijenu koja je plaćena Vladi Federacije BiH:  83,5KM po dionici. Obavijest o ponudi za preuzimanje bit će dostavljena Komisiji za vrijednosne papire Federacije BiH u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Finansiranje ponude za preuzimanje, također, će osigurati British American Tobacco.

Po uspješnom zaključenju ponude za preuzimanje, CID ulazi u ekskluzivne pregovore s British American Tobacco o prodaji dijela duhanskog poslovanja FDS-a British American Tobaccu. CID će s managementom FDS-a nastaviti raditi na razvoju ostalih dijelova poslovanja, koje FDS ima. Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će podložan glasanju dioničara FDS-a, due diligence-u od strane British American Tobacca te svim propisima i regulatornim odobrenjima. CID vjeruje da bi moguća kupovina duhanskog biznisa FDS-a od strane British American Tobacca osigurala znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na one koje bi mogao postići kao

British American Tobacco (BAT) potvrđuje da je osigurao finansiranje za CID Adriatic Investments GmbH (CID) za kupovinu 39,9058% dionica Fabrike Duhana Sarajevo (FDS). Nakon uspješnog završetka CID-ove ponude za preuzimanje preostalih dionica FDS-a, British American Tobacco će sa CID Adriatic Investments GmbH ući u ekskluzivne pregovore o mogućoj kupovini dijela duhanskog poslovanja FDS-a. Bilo kakav dogovor o kupovini dijela duhanskog poslovanja, kako je saopćeno i iz BAT-a,  bit će podložan due diligence-u, kao i dobivanju svih potrebnih regulatornih odobrenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije