Bosanska porodica Hastor nije uspjela preuzeti veliki njemački Grammer

Radiosarajevo.ba
Bosanska porodica Hastor nije uspjela preuzeti veliki njemački Grammer
Bosanskoj porodici Hastor nije pošlo za rukom da na godišnjem generalnom zasjedanju dioničara Grammera preuzme ovog velikog njemačkog proizvođača dijelova za automobile, izvijestili su njemački mediji.

Na ovom maratonskom zasjedanju Hastori nisu imali većinu i zbog toga nije usvojen njihov prijedlog da imenuju svoja tri člana u Nadzorni odbor kompanije.

Hastori su, kako prenosi Biznisinfo, osim imenovanja svojih predstavnika u Nadzorni odbor, tražili i smjenu menadžmenta kompanije za koju tvrde da može biti mnogo profitabilnija.  

Naime, burna dešavanja u proteklom periodu, kako se vjeruje, animirala su dioničare pa su prisutni bili predstavnici 67,32 posto kapitala, zbog čega Hastori nisu imali većinu i njihovi zahtjevi nisu usvojeni.

Treba podsjetiti da je oko dvije hiljade radnika kompanije Grammer prošlog mjeseca napustilo svoja radna mjesta, izašlo na proteste i podiglo svoj glas protiv planova investitora iz BiH. Riječ je o Prevent grupaciji koja je u vlasništvu Nijaza Hastora, bh. milijardera i njegove porodice, koja posjeduje između 20 i 30 posto dionica Grammera.

Predstavnici bosanske porodice osporili su odluke koje su usvojene na generalnoj skupštini. Oni su optužili menadžment Grammera za manipulaciju tržištem kojom je olakšano kineskoj firmi Ningbo Jifeng da poveća svoj udio u Grammeru.

 Nijaz Hastor ni njegovi sinovi Kenan i Damir nisu bili prisutni na skupštini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije