Bolji i od prognoza EU: Srbija smanjuje nezaposlenost

Radiosarajevo.ba
Bolji i od prognoza EU: Srbija smanjuje nezaposlenost
/ Biro za zapošljavanje
Prema zimskoj ekonomskoj prognozi Europske komisije, stopa nezaposlenosti u Srbiji ove godine će sa 16,1 pasti na 14,3 posto, a direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović kaže da su te prognoze realne.

“To su realne prognoze, jer se podudaraju sa aktuelnim trendom na tržištu rada, a imajući u vidu da je kod nas stopa nezaposlenosti za treći kvartal prošle godine bila 13,8 odsto, mi se već sada nalazimo u okviru onoga što je Evropska komisija prognozirala za Srbiju za 2017.”, rekao je Martinović za Tanjug.

Podsjeća da su to znatno bolja predviđanja u odnosu na projekcije iz jesenjeg izvještaja Komisije, kada je prognozirana stopa nezaposlenosti od 15,6 odsto za ovu i od 15 odsto za 2018. godinu. 

Takođe, Martinović ističe da, imajući u vidu da se očekuje privredni rast od najmanje tri odsto, kao i da je došlo do povećanja domaće tražnje, povećanja izvoza, da se povećava obim investicija, svakako se može očekivati povećanje broja radnih mjesta.

To sa sobom svakako donosi i smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno smanjenje broja nezaposlenih osoba na našoj evidenciji. Isto tako, mi smo krajem prošle godine završili anketu poslodavaca, koja je takođe pokazala da se u 2017. očekuje kreiranje novih radnih mesta od oko četiri odsto”, naglasio je direktor NSZ.

Podvlači da se svakako može reći da su prognoze EU realne, ali da se čak može očekivati i nešto povoljnija stopa nezaposlenosti od prognoze EK, koja glasi da će stopa nezaposlenosti u Srbiji ove godine pasti na 14,3 odsto, sa prošlogodišnjih 16,1 odsto, a u 2018. godini, na 12,6 odsto.

Mi trenutno imamo najnižu stopu nezaposlenosti u regionu, ako posmatramo zemlje koje su kandidati za članstvo u EU. Naravno, zemlje koje su u EU su u nešto povoljnijoj situaciji, ali još uvek imamo povoljniju stopu nezaposlenosti, od recimo Grčke, Španije, pa čak smo blizu stope nezaposlenosti Portugalije“, rekao je Martinović.

Podvlači da je težnja da se Srbija 2018. godine približi stopi nezaposlenosti od oko 12 odsto, što je, navodi, do skoro bio i prosjek EU.

Zapravo, EK se novom prognozom približila realnom stanju u Srbiji, odnosno onome što je poslednje dve godine prisutno na našem tržištu rada, a to su pozitivni trendovi“, rekao je Martin

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije