Bićo: Poljoprivrednicima ove godine isplaćeno više od 20 miliona duga

Fena
Bićo: Poljoprivrednicima ove godine isplaćeno više od 20 miliona duga
Zahvaljujući angažmanu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića poljoprivrednicima je u ovoj godini isplaćeno više od 20 miliona KM duga, tvrdi predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Dug je bio 50 miliona, a Bićo je na pres-konferenciji u Vogošći, kazao da bi mogao biti izmiren u potpunosti, ukoliko bude ispoštovan zaključak s tematske sjednice Parlamenta FBiH i sredstva od klirinškog duga budu usmjerena na to.

Bićo i predsjednici kantonalnih poljoprivrednih udruženja pozvali su da taj zaključak bude ispoštovan jer je ove godine, kao nijedne ranije, suša znatno ugrozila usjeve.

"Ovolika šuša nije zapamćena, poljoprivrednici su u nezavidnoj situaciji. Usjevi za stočnu hranu su uveliko propali", istaknuo je Bićo te naglasio da će se poskupljenje stočne hrane  odražavati i na brojne druge proizvode.

Stoga, pozvao je da se pomogne poljoprivrednicama da nabave stočnu hranu dok je jeftinija, jer je vrlo izvjesno da će poskupjeti.

Iako je ova godina u odnosu na ranije bolja za poljoprivrednike, što se tiče odnosa vlasti prema njima, Bićo smatra da može biti još bolje i da poljoprivreda može biti motor razvoja države.

"Osim s Dedićem mi imamo dobru saradnju i s kantonalnim resornim ministrima, oni se trude, ali je teško ispraviti nešto što se gomilalo. Naprimjer, federalni ministar je naslijedio 50 miliona duga", kazao je Bićo te dodao da se samo uz saradnju može napredovati i da je ova godina primjer za to.

Prema tvrdnjama poljoprivrednika, suša kao ove godine nije zabilježena unazad deset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije