Berilo: Do kraja godine ćemo dovesti vodu na Bjelašnicu

A. B.
Berilo: Do kraja godine ćemo dovesti vodu na Bjelašnicu
Ministar za privredu Kantona Sarajevo Muharem Šabić i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo potpisali su danas, u hotelu Han na Bjelašnici, sporazum o sufinansiranju izgradnje regionalnog vodovoda Hojta - Bjelašnica - Igman.

Riječ je o sporazumu koji razvija jedan od tri kapitalna projekta na području općine Trnovo u ovoj godini, među kojima se nalaze i postavljanje šestosjeda i četverosjeda, te zasnježivanje cijele staze spusta od vrha Bjelašnice do Babinog dola, kao i Donje kolijevke, u svrhu unapređenja zimske turističke ponude.

"Ovo je veliki dan za Trnovo i za cijelu BiH. Zahvaljujem se Vladi, Skupštini KS-a i premijeru koji su podržali ideju izgradnje vodovoda kako bi se realiziralo normalno vodosnabdijevanje. Od danas će zimska sezona sigurno trajati 120 dana i bit će omogućeno osnježavanje staza. Neće nam vise biti potrebno improviziranje već će cijeli Babin do imati normalno vodosnabdijevanje. Veliki je ovo poduhvat za sve nas koji učestvujemo u ovom projektu", naglasio je danas tokom potpisivanja sporazuma načelnik Trnova.

On je dodao kako će voda na Bjelašnicu stići do kraja godine, te da će u narednih sedam dana biti potpisani ugovori za početak radova, jer su već ranije raspisani tenderi i izabrani izvođači radova. Dodao je kako je ovo veliki dobitak za sve građane KS-a.

Ministar Šabić je kazao kako je ovo zatvaranje lanca projekata, koji će poboljšati ponudu na Bjelašnici.

"Ovim projektom zatvaramo lanac projekata koji će se raditi na Bjelašnici. Građevinski radovi su u zamahu, a dovođenje vode na planinu je vrhunac. Ovo je prvo veliko ulaganje nakon Olimpijade 1984. godine. Nemoguće je organizirati zimsku sezonu bez dovoljne količine vode te je ovo kapitalni projekt Vlade KS-a", zaključio je Šabić.

Podsjećamo, riječ je o projektu koji najvećim dijelom finansira Vlada KS-a, a koji vrijedi 1.8 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije