Anto Domazet: Trump će iz temelja promijeniti ponašanje i retoriku

V.A.Z.
Anto Domazet: Trump će iz temelja promijeniti ponašanje i retoriku
U noći američkih izbora, paralelno s objavljivanjem rezultata po državama, svjetska javnost pratila je potrese na svjetskoj berzi kao posljedicu zabrinutosti investitora.

Hoće li izbor Donalda Trumpa imati svoje posljedice na svjetsku ekonomiju i na koji način?

To pitanje je portal Radiosarajevo.ba postavio poznatom bh. stručnjaku za makroekonomiju Anti Domazetu

"Nakon što je osvojio predsjednički mandat, Trump će iz temelja promijeniti i svoje ponašanje i retoriku. Ono što se dešavalo uoči izbora bio je izborni marketing i to je stvar koju treba zaboraviti. To je služilo da se dobiju izbori i on je u tome uspio. 

Trump će provoditi jednu politiku dominacije i globalne supremacije SAD-a u svijetu. To je politika promocije globalnih interesa SAD-a, politike vojne, ekonomske i političke moći. 

Dakle, nikakve priče o slabljenju NATO pakta, o zidovima između Meksika i SAD-a ili o slabljenju američke vojne moći. Sasvim suprotno. Ono što predstavlja suštinu globalne dominacije SAD-a je u velikoj mjeri ograničeno interesima krupnog kapitala koji, ustvari, vlada ovom zemljom. 

U ekonomskom smislu, treba očekivati politike neoliberalnog kapitalizma, jačanja tržišne moći, slabljenja socijalnih javnih intervencija i onoga zašto se zalagala prethodna vlast. Spomenut ćemo samo oblast zdravstva. Tu se, na unutarnjem planu, može očekivati da će Trump biti dosljedan promotor neoliberalnog koncepta kapitalizma. Inače, on će se i dalje zalagati na jačanje globalizacije, a prije svega mislim tu na Sporazum o transatlantskoj saradnji s EU u oblasti trgovine i investicija, jer je to posao koji je započet i u interesu je Amerike. 

Odnosi s EU će jačati, odnosi na globalnom nivou poput G8 i G20 takođe će jačati i tu ne treba očekivati nikakve posebne promjene, niti će Trump dati neku specifičnu notu individualizma jer to je u vođenju jedne tako moćne države skoro pa isključeno", tvrdi Anto Domazet. 

Pitali smo ovog ekonomskog stručnjaka kako tumači pad dionica na berzi koji se desio tokom pristizanja rezultata izbora. Da li će se takav trend nastaviti?

"Tu može biti nekih kolebanja, ali vrlo brzo će se desiti oporavak i vjerujem da će se nakon prvih mjera koje će njegova administracija donositi, tržišta stabilizirati i biti osiguran izvjestan rast, pogotovo zbog politike koja se može očekivati, a to je politika snažnog neoliberalizma u ekonomiji", tvrdi naš sugovornik. 

I na kraju, postavili smo pitanje o budućim ulaganjima SAD-a u zemlje u razvoju, kao što je to, npr. ulaganje u BiH kroz programe USAID-a. Da li bi se moglo desiti da ovakvi programi budu zaustavljeni? 

"Neće doći ni do kakvih promjena jer su to konstante vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država", tvrdi Anto Domazet, stručnjak za makroekonomiju, u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije