Ambasadorica Norveške na farmi: 'Mnogi bi političari mogli naučiti od vas'

Radiosarajevo.ba
Ambasadorica Norveške na farmi: 'Mnogi bi političari mogli naučiti od vas'
/ Vibeke Lilloe
Ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe  je prilikom svoje posjete Bosanskoj Krupi posjetila farmu Pučenik.  

Biznismen Jusuf Arifagić na Pučeniku započinje izgradnju moderne farme norveških goveda. Arifagić je, zajedno s načelnikom općine Bosanska Krupa Arminom Halitovićem, bio domaćin ambasadoričinoj posjeti. 

Kompanija „Arifagić Investment“ već posjeduje i supješno vodi modernu farmu norveških goveda i proizvodne kapacitete iz Kozarca, a sada ovu djelatnost proširuje na područje Bosanske Krupe, tačnije na područje nekadašnje svinjogojske farme Pučenik.

Punu podršku ovom višemilionskom projektu od samog početka daje Općina Bosanska Krupa, partneri iz iz Norveške kao i Ambasada ove zemlje u BiH, što je svojim dolaskom potvrdila ambasadorica Vibeke Lilloe.

Lilloe je prilikom boravka u Bosanskoj Krupi rekla da je impresionirana svim onim što je vidjela, uvjerena da će se na Pučeniku u skorijoj budućnosti izgraditi velika farma koja će zapošljavati značajan broj ljudi. Kaže kako bi "voljela kada bi mnogi političari u BiH mogu učiti na ovom primjeru privlačenja investitora i saradnje svih nivoa vlasti"

"Jusuf je dobar primjer osobe koja se vraća u svoju domovinu i želi da joj da doprinos. Svoju proizvodnju proširuje na Bosansku Krupu i Bosanski Petrovac. Oba mjesta sam posjetila i čula velike planove. Drago mi je što općinske i kantonalne vlasti sarađuju kako bi pomogle gospodinu Arifagiću u ovom velikom projektu. Voljela bih da istaknem i dobru volju Elektroprivrede. Naravno, cilj svega ovoga je da se otvaraju radna mjesta i možda da privučemo još više stranih investicija kada vidimo da u saradnji sa lokalnom zajednicom može doći do ovakvih projekata", istaknula je ambasadorica Lilloe.

 Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović kaže da je sve započeto u januaru ove godine ali da sad polako ali sigurna dobija svoj oblik i smisao, da je Općina ispunila sve ugovorene obaveze, uredila pristupni put u dužini od 2 km i riješila napajanje vodom.

"Činjenica je da je ovo najveća pojedinačna investicija na području općine Bosanska Krupa od 1996. godine i nama zaista puno znači. Broj zaposlenih na koji se Arifagić obavezao promijenit će mnoge stvari na području općine Bosanska Krupa iz oblasti poljoprivrede – objašnjava načelnik Halitović.

Planovi imaju podršku i od kantonalne vlasti, potvrdio je premijer USK Izudin Saračević. 

Farma norveških goveda u narednih nekoliko godina prostirat će se na 260 ha zemljišta, imati oko 6.000 muznih krava sa godišnjom proizvodnjom oko 30 miliona litara mlijeka, manju mljekaru za proizvodnju gotovih proizvoda po norveškoj recepturi i oko 200 uposlenih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije