Prije 58 godina: Na tržište stigao Mini, ikona britanskog automobilizma

J. M.
Prije 58 godina: Na tržište stigao Mini, ikona britanskog automobilizma
Datum 18. august 1959. godine ostao je zlatnim slovima upisan u historiji britanske automobilske industrije. Tog dana na tržište je stigao Mini, model koji je donio pravu revoluciju u automobilskom svijetu.

Priča je počela 1956. godine kada je egipatski predsjednik Gamal Abdel Nasser nacionalizirao Suecki kanal što je otežalo isporuke nafte i podiglo cijenu benzina u Velikoj Britaniji.  

Leonard Lord, od kraja 1952. godine, šef kompanije British Motor Corporation (BMC), svojim inženjerima dao je zadatak da razviju mali i ekonomični automobil dimenzija 10x4x4 stope (dužine tri metra, širine i visine po 1,2 metra).

sir-alec-issigonis.jpg - undefined

Alec Issigonis (Foto: Mini)

Razvoj automobila kodne oznake ADO 15 preuzeo je Alec Issigonis, genijalni britanski inžinjer grčkog porijekla, rođen 1906. u Smyrni (današnji Izmir u Turskoj).

Issigonis je tražio novi izazov nakon što je napravio čuveni Morris Minor. 

Zajedno s šefovima BMC-a dogovorio je formulu budućeg automobila: Mini = 3 x 4 x 5. Preciznije: Mini automobil dužine 3 metra, za 4 osobe, uz potrošnju od 5 litara na 100 km.

austin_mini_4.jpg - undefined

Foto: Mini

Legenda kaže da je prva skica nastala... na salveti tokom večere. Da bi automobil malih dimenzija bio funkcionalan trebalo je pametno iskoristiti raspoloživi prostor.

Prvi korak bio je ušteda prostora naprijed, kroz koncept s poprečno postavljenim motorom u "nosu", ono što je danas standard, a '50-ih je bilo samo mašta automobilskih konstruktora.

Motor je preuzet od Morris Minora, dok je 4-stepeni mjenjač postavljen ispod vodeno hlađenog 850-kubičnog agregata s kojim je dijelio rezervoar ulja. Mali točkovi prečnika 10 inča pomjereni su na uglove karoserije kako bi se povećala kabina za putnike.

austin_mini_3.jpg - undefined

Foto: Mini

Proizvodnja Minija počela je još u aprilu 1959. godine, četiri mjeseca prije službenog dolaska na tržište (18. augusta) i zvanične promocije (26. augusta). Mini je postao simbol '60-ih, u vrijeme kada je London postavljao trendove u modi i pop kulturi. Ali, mali automobil je ostao popularan i '70-ih, '80-ih, '90-ih...

Od 1959. do 2000. godine proizvedeno je 5,5 miliona Minija koji je, nije pretjerano reći, promijenio svijet automobila. 

Lansirano je sedam generacija uz zadržavanje originalnog koncepta, napravljene su brojne dodatne karoserijske izvedbe u formi karavana, pickupa, kabrioleta, kvazi-terenca Moke, dok je sportski Mini Cooper S pobjeđivao na Reliju Monte Carlo.

mini_78.jpg - undefined

Foto: Mini

Voljeli su ga slavni – svi članovi Beatlesa, princeza Margareta, glumica i pjevačica Twiggy, fudbaler George Best, glumci Peter Sellers, Steve McQueen... Dovoljno je reći da slavni Enzo Ferrari, osnivač najprestižnije marke sportskih automobila, u svojoj garaži imao nekoliko Minija.

Mali britanski automobil bio je zvijezda kultnog filma Posao u Italiji (1969), dok je epizodnu ulogu imao u brojnim djelima sedme umjetnosti (Bourneov identitet, Mr. Bean...).

rover_mini_cooper_final_edition_3.jpg - undefined

Foto: Mini

Neminovni kraj došao je 2000. godine kada je stigao nasljednik, moderni Mini nastao pod okriljem BMW-a. Originalni Mini ostao je u srcima...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije