Lotus Elise Cup 250: Kad 248 KS povuče 884 kilograma

Radiosarajevo.ba
Lotus Elise Cup 250: Kad 248 KS povuče 884 kilograma
/ Foto: Lotus
Uporedo s prelaskom kompanije pod okrilje kineskog Geelyja, Lotus je na tržište plasirao model Elise Cup 250.

To je najbrži 4-cilindrični model u historiji Lotusa, nastao po formuli koju je utjelovio legendarni osnivač kompanije Colin Chapman – što lakše, što snažnije.

Dovoljno je reći da novi britanski roadster na vagi mjeri svega 884 kilograma suhe težine što je postignuto, između ostalog, ugradnjom litij-ionskog akumulatora, karbonskih sjedišta, zadnjeg stakla od polikarbonata...

Lotus Elise Cup 250 za pogon koristi 1,8 litarski kompresorski motor koji snagu od 246 "konja" prenosi na zadnje točkove preko 6-stepenog mjenjača. Performanse su impresivne: Ubrzanje 0-100 km/h u 4,3 sekunde, maksimalna brzina 248 km/h.

To nije sve: Kao opcija je ponuđen paket s izduvnim sistemom od titana koji težinu Lotusa reducira za dodatna 24 kilograma.

Osnovna cijena od 62.600 eura može se uvećati narudžbom upravljača i oplate pragova od alkantare, kožnih sjedišta i tapacirunga, infotainment sistema s priključcima za iPod i Bluetooth...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije