Pripremite se za najhladnije godišnje doba: Koje su najbolje zimske gume

Radiosarajevo.ba
Pripremite se za najhladnije godišnje doba: Koje su najbolje zimske gume
Kako se približava obaveza posjedovanja zimske opreme, sve više je ispitivanja guma za najhladnije godišnje doba.

Jedan od najmjerodavnijih je test njemačkog magazina Auto Zeitung u suradnji s njemačkim Udruženjem za tehnički nadzor GTÜ.

Na testu Auto Zeitunga i GTÜ-a ispitano je 13 zimskih guma u dimenziji 205/55 R16 koje su uglavnom montiraju na kompaktne modele tzv. Golf-klase. 

Na snijegu, mokroj i suhoj cesti obavljeno je oko 2.000 testnih kilometara s VW Golfom 1.4 TSI obuvenim u zimske gume. Na svakoj od tri testne podloge (snijeg, mokra cesta, suha cesta) u igri je bilo po 150 poena, a zbirom bodova utvrđen je poredak i "preporučljivost" guma.

Uz nekoliko izuzetaka može se reći da su gume renomiranih proizvođača u potpunosti ispunile očekivanja i zauzela mjesta u gornjoj polovini tabele, uz ocjenu "posebno preporučljive".

Pobjednik testa je novi Continental Winter Contact TS 860 koji je osvojio najviše bodova zahvaljujući izuzetno dobrom prianjanju i visokim sigurnosnim rezervama na snijegu i mokrim cestama. Čak i na suhoj cesti "Conti" briljira s najnižim otporom kotrljanja od svih testiranih guma, što znači da osigurava najnižu potrošnju goriva.

Pomalo iznenađujuće na drugom mjestu je završio Nokian WR D4 koji se sigurno i efikasno kotrlja u svim uvjetima. Na trećem mjestu je novi Pirelli Cinturato Winter koji je odličan na snijegu i mokrom, no pomalo zaostaje po suhom, naviše zbog visokog otpora kotrljanju.

Goodyear UltraGrip 9 i Michelin Alpin 5 dijele četvrto mjesto, nemaju ozbiljnih slabosti, dok listu "posebno preporučljivih" guma zaključuju Dunlop WinterSport 5 i Hankook Winter i*cept RS2.

Nažalost, na tržištu su dostupne i jeftine azijske zimske gume, pri čemu stručnjaci GTÜ-a upozoravaju na kineske proizvode. Tako je kineska guma Westlake SW 618 dobila ocjenu "nije preporučljiva" zbog dugog kočionog puta na mokroj cesti i slabe otpornosti na akvaplaning.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije