Koje su najbolje cjelogodišnje gume: Iznenađujući rezultati ACE-a

J. M.
Koje su najbolje cjelogodišnje gume: Iznenađujući rezultati ACE-a
Svesezone (ili cjelogodišnje) gume postaju sve popularnije pa, recimo u Njemačkoj, svaki osmi montirani pneumatik dolazi iz porodice "all-season".

U javnosti i dalje postoji dilema. Da li je riječ o genijalnom univerzalnom proizvodu za sva godišnja doba ili tek zimskim gumama s ljetnim karakteristikama? 

Eksperti njemačkog automobilskog kluba ACE (Auto Club Europa) ispitali su deset različitih all-season guma i uporedili njihovo ponašanje u poređenju s klasičnom ljetnom, odnosno zimskom gumom.

Test je obavljen na temperaturama između -20 i +40 stepeni celzija, a rezultat je iznenađujući. Teren na kojem univerzalni pneumatici najviše zaostaju je suha cesta!

Pobjednik testa s ocjenom "vrlo preporučljiv" (203 od mogućih 260 poena) je Nokian Weatherproof. Ova guma – baš kao i drugoplasirani Goodyear Vector 4Seasons (194 poena) – postigla je dobre rezultate prije svega na snijegu, uz dobru upravljivost i kratak kočioni put.

Obje gume bile su manje ubjedljive na suhoj cesti (u poređenju s klasičnom ljetnom gumom). Dok kočioni put referentne ljetne gume (Continental Premium Contact 5) pri brzini 100 km/h iznosi 37,8 metara, dotle Nokian treba 44,1 metar, a Goodyear 46,1 metar. Čak i prava zimska guma (Dunlop WinterSport 5) ima kraći kočioni put (45,7 metara) od svih cjelogodišnjih guma, s izuzetkom Nokiana.

I pri kočenju na mokroj cesti dvije najbolje all-season gume (Nokian: 58,7 metara, Goodyear: 58,9 metara) nalaze se bliže zimskoj (Dunlop: 60 metara) nego ljetnoj gumi (Continental: 52 metra).

Gunnar Beer, ekspert za pneumatike u ACE-u objašnjava rezultate testa:

"Skoro sve testirane cjelogodišnje gume su zapravo zimski pneumatici s limitiranim svojstvima za ostala godišnja doba. Drugim riječima, nude dovoljno sigurnosnih rezervi na snijegu i ledu, ali postaju rizičan izbor na kiši, pogotovo u uvjetima suhe ceste, kada ne mogu držati korak s klasičnim ljetnim gumama", kaže Beer.

Postoji jedan izuzetak – trećeplasirani Michelin CrossClimate (182 poena). Ova guma postigla je najbolje rezultate pri kočenju na mokroj i suhoj cesti, ali su je slabosti na snijegu koštale pobjede.

Pošto je globalno zagrijavanje prilično reduciralo dane u kojima su putevi, pogotovo u naseljima, prekriveni snijegom, cjelogodišnjim gumama i ne bi škodilo snažnije prilagođavanje toplijim temperaturama. Naravno, pri zimskoj vožnji na planinu, snijeg i led će najbolje pobijediti klasične gume za najhladnije godišnje doba.

Poredak all-season guma na testu

  1. Nokian Weatherproof – 203
  2. Goodyear Vector 4Seasons – 194
  3. Michelin CrossClimate – 183
  4. Uniroyal AllSeason Expert – 168
  5. Sava Adapto – 164
  6. Hankook Kinergy 4s – 164
  7. Kumho Solus HA31 – 160
  8. Vredestein Quatrac 5 – 160
  9. Pirelli All Season – 147
  10. Bridgestone A001 – 120

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije