Historijski samit: Kakva je budućnost dizelaša

Fena
Historijski samit: Kakva je budućnost dizelaša
Predstavnici politike i njemačke automobilske industrije postigli su u srijedu na tzv. 'dizel samitu' u Berlinu sporazum o mjerama smanjenja štetnih ispušnih plinova kod automobila s motorima na dizel pogon.

Mjere uključuju promjene na softveru oko pet miliona automobila a ova je odluka naišla na žestoke kritike javnosti.

"Automobilska industrija se obavezala na promjenu softvera na 5,3 miliona automobila i to na vlastiti trošak", rekao je poslije sastanka ministar prometa Alexander Dobrindt.

U isto vrijeme predstavnici savezne vlade, gradova i općina s jedne te Udruga njemačke automobilske industrije (VDA) s druge strane su se obavezali da će uplatiti po 250 miliona eura u fond koji će gradovima koji su najopterećeniji emisijama štetnim plinova omogućiti razvoj "alternativnih prometnih sistema", i poboljšanja javnog prijevoza čime bi se vozače privoljelo na odlazak na posao javnim prijevoznim sredstvima.

Njemački ministar prometa je istovremeno žesto kritizirao inostrane proizvođače automobila na dizel pogon koji se nisu odazvali samitu na kojem su sudjelovali samo njemački proizvođači iz koncerna Volkswagen, Daimler i BMW, te Opel i Ford.

Udruga njemačke automobilske industrije (VDA) je saopćila da će nakon poboljšanja softvera u pogođenim automobilima emisije dušikovih oksida, zbog kojih automobilima na dizel pogon u Njemačkoj prijeti zabrana, biti smanjena do te mjere da "zabrane neće biti potrebne".

Ove mjere se odnose na najmodernije automobile na dizel pogon koji su u Njemačkoj označeni plaketama Euro 5 i Euro 6. Za starije dizel automobile s plaketama Euro 4 i niže još nije pronađeno cjelovito rješenje.

BMW je svojim mušterijama koji voze automobile s ekološkom plaketom 4 i niže ponudio "ekološku premiju" u visini od 2.000 eura.

Prema informacijama Saveznog ureda za motorna vozila u Njemačkoj je gotovo svaki treći automobil na dizel pogon. To znači da je od 45,8 miliona registriranih putničkih automobila 15,1 miliona s dizelskim motorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije