Da li je odzvonilo trkačima na cesti: Za 2020. godinu najavljuju revoluciju

Radiosarajevo.ba
Da li je odzvonilo trkačima na cesti: Za 2020. godinu najavljuju revoluciju
/ Foto: obs / Auto Bild
Eksperti za saobraćaj došli su do zaključka da bi se striktnim poštovanjem pravila maksimalne dozvoljene brzine broj poginulih na cestama mogao smanjiti za 37 procenata.

Međutim, 100-postotno poštovanje propisa o brzini teško je ostvariti u praksi, kako zbog neobuzdanih "trkača" tako i činjenice da je i savjesnim vozačima teško uvijek kontrolirati pritisak na papučicu gasa.

Njemački Auto Bild u novom broju objavljuje strogo čuvanu tajnu koja bi mogla donijeti revoluciju na evropskim cestama.

Europska unija planira obavezu uvođenja elektronske blokade koja će prekoračenje brzine učiniti nemogućim.

Ovaj sistem, nazvan Intelligent Speed Adaptation (ISA) postat će od 2020. obavezan za nove modele koji se lansiraju na tržište SAD-a, a od 2022. i za sva nova vozila.

Europljani smatraju da bi mogli pratiti SAD i uvesti sistem 2020. godine. Iako procjene pokazuju da svaki km/h reduciranja brzine dovodi do tri procenta manje udesa, eksperti su ipak sumnjičavi oko djelotvornosti elektronske blokade brzine.

Njemački automobilski klub ADAC iz razloga "proporcionalnosti" otvoreno traži odbacivanje inicijative jer bi limitiranje brzine u mnogim slučajevima bilo opasnije nego vožnja "gasom do daske".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije